Alegoria e skllavit të liruar

Foto: Filmi i nisjes
fr flamur
zh flag
në flamur
e flamurit
ajo flamur
flamur pt
ru flamur
Flamuri es
Faleminderit për ndarjen!

27 APRIL 1848 dekret për heqjen e skllavërisë u nënshkrua. Ky tekst e ndalon ligjërisht skllavërinë, por a jemi me të vërtetë të lirë?

Zinxhirët që mungojnë nga kyçet tona janë ende të pranishme në vetëdijen tonë sepse hekuri i prangave tona është zëvendësuar nga një kafaz edhe më degradues. Megjithëse trupat tanë nuk ishin më rrah, stigma mbetet në mendjen tonë. Kjo plagë nuk shërohet, sepse na kujton një dhimbje të ndezur: atë të kujtimit të të gjitha poshtërimeve morale. Sepse ne jemi ende skllevër të kujtesës sonë dhe të së kaluarës sonë. Pa ndërgjegje, ne jemi të kushtëzuar të përsërisim këto vuajtje, sikur të riprodhojmë një lojë sadomasoiste, atë që ishim duke bërë me zotërinë tonë. Kjo është mënyra se si në shoqërinë e sotme ne nuk i pëlqejmë imazhin e mjeshtrit.

Por a nuk është kjo lartësia e çmendurisë? A duhet ende të kemi pranga në këmbët tona dhe në dore për të vëzhguar se sa njeriu i zi është skllavëruar ende?

Pas heqjes së të gjitha reminishencave të historisë sonë, kulturave tona dhe feve tona, na është dhënë e drejta për të shkuar në shkollë për të mësuar historinë, kulturën dhe gjuhën e tyre, por kjo nuk është një kondicionim i ri? Ne ishim argjila që ata vendosnin në myk dhe tani ne jemi vazo që shesin dhe dekoroj mjedisin e tyre. Duke u zhvendosur nga gjendja e kafshës në atë të objektit, kjo është gjendja jonë e re "njerëzore". Ne nuk kemi nevojë për blinkers për të verbërit që ne jemi ...

Për të kontrolluar pluhurin, ata vetëm vënë një fener në kokën e kalit në mënyrë që kafsha e egër të zbutet, duke humbur, energjinë e tij, pasionin e tij, lirinë e tij. Nga skllevërit e hequr, ne u bëmë skllevër të liruar, por jo qenie të lira, sepse skllavëria fizike ia dha rrugën një kundërshtari edhe më të ashpër dhe mizor. Ky kundërshtar i padukshëm mbretëron suprem në nënndërgjegjësinë tonë dhe e drejton ekzistencën tonë me dorë të hekurt. Kjo kimer polycephalic, pengesa kryesore për çlirimin tonë, quhet iluzion, injorancë dhe kondicionim. Për ta kapërcyer atë, duhet të përdorim burimet e historisë sonë dhe të marrim njohuri të drejtpërdrejta. Kjo është mënyra se si drita do të nxjerrë nga mjegulla e injorancës dhe ne do të jemi të lirë në fund.

Nga Matthieu Grobli

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Alegoria e skllavit të liruar" Disa sekonda më parë