Ka 3000 vjet më parë, egjiptianët kishin lidhje tregtie me Amerikën dhe Kinën

Mumje e Ramses 2
0
(0)

Gjurmë të nikotinës dhe kokainës në mumiet egjiptiane

Ne jemi në 1992 në Muzeun e Egjiptit në Mynih. Svetla Balabanova, toksikolog dhe patolog shqyrton mumje Henoubtaoui, një priftëreshë e dinastisë XXI (1085-950 pes). Çuditërisht, ajo zbulon se testi zbulon gjurmë të nikotinës dhe kokainës. Tani, këto dy substanca do të njihen në Botën e Vjetër vetëm pas ekspeditës së Columbus, më shumë se 2500 vite më vonë! Prania e tyre në një mumje egjiptiane është krejtësisht e pamundur.
Për të pasur një zemër të pastër, ajo përsëriti një sërë analizash që, përkundër të gjitha mosmarrëveshjeve, konfirmojnë të parin: është me të vërtetë nikotina dhe kokaina. Të bindur se ky është një gabim manipulimi, Svetla Balabanova dërgon mostra në laboratorë të tjerë. Analizat e reja e vërtetojnë atë. Këtë herë, dyshimi nuk lejohet: Mumia e Henubtaoui fsheh gjurmët e dy substancave që nuk do të shfaqen në Egjipt deri në 25 shekuj më vonë, të paktën! Për të ndarë zbulimin e saj të habitshëm, Svetla Balabanova boton një artikull, i cili menjëherë ngjall polemikat. Reagimi nuk vonohet. Ajo merr shumë letra kërcënuese, madje edhe fyerje. Ai akuzohet për falsifikim të testeve. Për arkeologët dhe historianët, të udhëtoni në Amerikë para Kristofor Kolombit është një pamundësi e plotë.
Testet e reja konfirmojnë praninë e nikotinës dhe kokainës Svetla Balabanova pastaj e konsideron një mundësi tjetër. Ndoshta mumi ka pësuar ndotje të jashtme. Kujdes, toksikologu kryen një lloj të ri provimi. Ajo punoi për policinë si një ekzaminer mjekësor. Një metodë e pagabueshme mund të përdoret për të përcaktuar nëse një i vdekur ka marrë drogë. Mjafton të analizojmë gangën e flokëve. Ajo ruan gjurmët e molekulave korresponduese për muaj, ose pafundësisht në rast vdekjeje. Ky proces, i cili ka ngatërruar tashmë kriminelët, njihet nga gjykatat. Edhe një herë, rezultati i pabesueshëm është i qartë: gangueja e flokëve e Henubtaoui përmban nikotinë dhe kokainë. Hipoteza e kontaminimit të jashtëm nuk mban.
Në 1976, mamaja e Ramses II kthehet në Paris nga znj. Christiane Desroches Noblecourt, egjiptolog me reputacion të madh. Kjo mumje është pranuar me nderimet e një kreu të shtetit. Por ajo është në Francë për t'u nënshtruar një restaurimi, për shkak të gjendjes së keqe të saj. Mostrat janë marrë më pas. Dr Michelle Lescot, nga Muzeu i Historisë Natyrore në Paris,madje edhe kërkime ... dhe gjen praninë e kristaleve karakteristike të duhanit. Tani, Ramses II vdiq në 1213 BC Kjo prani është a priori e pamundur. Rasti provokon një emocion të gjallë në qarqet arkeologjike dhe historike. Ka një britmë skandali dhe mashtrimi. Nuk do të ketë asnjë ndjekje: hipoteza e lidhjes mes Amerikës dhe Mesdheut nën Antikitet është, nga këndvështrimi i historianëve, një shmangie. Kjo është domosdoshmërisht një gabim, dhe "skandali" është mbytur.
Megjithatë, në librin e tij Ramses II, histori e vërtetë, botuar në 1996 në Pygmalion, Christiane Desroches Noblecourt shkruan: "Në kohën e balsamim, gjoksin e tij ishte e mbushur me shumë dezinfektues: embalmers përdorur një vonë" hash "e gjethet e Nicotiana L., gjetën kundër muret e brendshme të gjoksit, tjetër për depozitat nikotina, sigurisht bashkëkohësit e balsamim, por problematike për shkak se kjo fabrikë ishte e panjohur në Egjipt, semble-t-ajo. (RAMSES II, Historia e Vërtetë, faqja 50).

Ku erdhi duhani i egjiptianëve?

Duhan egjiptian, për çfarë përdorimi? Svetla Balabanova vazhdon studimin e tij dhe e bëri një zbulim të habitshme: sasia e nikotinës zbuluar në matricën e flokëve dëshmon një konsum të madh, i cili normalisht duhet të ketë shkaktuar vdekjen e konsumatorit. Përveç nëse konsumatori tashmë është i vdekur. Pastaj lëshon një tjetër hipotezë: duhani hyri në procesin e mumifikimit.
Kjo është mbajtur gjithmonë e fshehtë nga priftërinjtë dhe ende nuk dihet detajet e këtij operacioni, dhe sidomos cilat substanca janë përdorur. Por ky zbulim flet në favor të përdorimit të duhanit në Egjipt edhe para JC Ku ka ardhur duhani i egjiptianëve? Dihet se egjiptianët përdorën ilaçe si mandragori, kërpi, opiumi dhe hasishi, kryesisht për vlerën e tyre medicinale. Mund të ketë ekzistuar në kohët e lashta një bimë, afër duhanit, që shkaktoi të njëjtat efekte dhe u zhduk për shkak të konsumit të tepërt. Ka të ngjarë që kjo duhan të jetë nga vende të tjera. Por ku?
Kjo fabrikë është vendas në Amerikën e Jugut. Por ka gjithashtu varietet në Oqeani dhe Polinezi. A ishte ky duhan që po vinte në Egjipt pas ndjekjes së rrugëve tregtare të Lindjes së Largët, Indisë, Persisë dhe Mesopotamisë? Kjo do të nënkuptonte se në atë kohë ekzistonte tashmë lidhje komerciale me këto toka të largëta. Kjo hipotezë është vërtetuar nga fakti që temat e mëndafshit u gjetën në një mumje egjiptiane nga Luxori.
Kjo mëndafshi mund të vijë vetëm nga Kina. Dhe kokainë? Nëse enigma e duhanit mund të gjejë fillimin e përgjigjes me hipotezën e një fabrike të zhdukur ose një importi nga Lindja, këto dy shpjegime nuk mund të zbatohen ndaj kokainës. Ka bimë afër koka në Afrikë, por asnjëra prej tyre nuk përmban droga. Për botanistët, prania e një uzine afër koka amerikane në Afrikë, në kohët e lashta, është një herezi. Pra, a ka ekzistuar në atë kohë marrëdhëniet midis Mesdheut dhe Amerikës? Në brigjet e Brazilit, janë zbuluar kavanoza nga një galley romake.

Rastësi?

Vendet amerindiane, duke përfshirë varre, zbuluan disa rastësi të habitshme. Kështu, në La Venta dhe San Lorenzo, të dy qytetet kryesore Olmec, datë respektivisht shekullit të nëntë dhe shekullin e dymbëdhjetë pes, janë kryetarët gjigante karakteristikat e të cilëve janë dukshëm afrikan. Pra, a dinin afrikanët Amerikën në atë kohë? Në të dy anët e Atlantikut, ishte zakon të vendoseshin figurina në sarkofagë. Shaouabti egjiptian duhej të kryente punë në vendin e të vdekurve. Nga ana tjetër, ne nuk e dimë funksionin e figurines Amerindiane. Një rastësi: fenikasit, si amerikanët vendas, monedha rrëshqitje ose rruaza të lodh, kështu që i ndjeri mund të paguajë kalimin e tij në botën e nëndheshme.
Të tre racat e përfaqësuara në një vazo ... në Campeche, në vendin Mayan, një vazo e nxjerrë nga një varre paraqet tre kategori të karaktereve. Disa kanë lëkurë bakri, të tjerë kanë lëkurë të bardhë, të tjerë kanë lëkurë të zezë. Si munden amerikanët vendas të imagjinojnë këto tre ngjyra të lëkurës pa u takuar burra me këto karakteristika?
Ekzistenca e marrëdhënieve transatlantike në Antikitet do të jepte përgjigje për shumë enigme dhe dëshiron që hulumtimi serioz të zhvillohet në këtë drejtim. Ajo akuzon shumë arkeologë që të miratojnë një qëndrim të shkurtër për këtë temë. Ajo shkon edhe më tej, duke pretenduar se ka pasur edhe trafik tregtar në të gjithë Paqësorin. Prova sigurohet nga patatja e ëmbël, amtare në Amerikë, e gjetur në Kinë. E njëjta gjë për kikirikë.
Martin Bernal, një historian në Universitetin Cornwell, gjithashtu konsideron se hipoteza e kalimit transatlantik shumë përpara Kolombit është mjaft e mundshme. Për të, përparimi nuk është domosdoshmërisht linear, siç pretendojnë shumë historianë.
Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Ka vite 3000, egjiptianët kishin lidhje ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave 0 / 5. Numri i votave 0

Bëhu i pari që voton

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik