A duhet të kërkojmë riatdhesimin në Afrikë të veprave tona të artit të vjedhura nga perëndimorët?

Collector Sindika Dokolo

Collector Sindika Dokolo kishte njoftuar në 2015 dëshirën e tij për të riatdhesuar objektet e artit klasik të vjedhur në Angolë. Tani është bërë pjesërisht. 4 e shkurtit, dy maska ​​dhe një statujë chokwe e Muzeut Dundo në Lunda Norte, një rajon i Angolës veriore pranë Republikës Demokratike të Kongos, u kthye në vend në një ceremoni zyrtare në Luanda në prani të Chokwe mbreti Mwene Muatxissengue Wa-Tembo. Punimet ishin zhdukur gjatë luftës civile midis 1975 dhe 2002.

Të tre veprat e ekspozuara deri në prill në Fondacionin Sindika-Dokolo më vonë do të bashkohen me muzeun e tyre origjinal. "Kam zbuluar tre vjet më parë se ndërtesa ishte rehabilituar dhe përmirësuar, thotë Sindika Dokolo. Është një muze i vogël i bërë mirë, me një kurs didaktik që ka vetëm një të metë: ishte shumë etnografik, gjë që e harroi dimensionin artistik. Kur pyeta se ku ishin objektet e mëdha, më thanë se ishte vjedhur që nga vitet 1970. "

"Largohuni nga syri kolonial i përbuzur".
Për të kryer riatdhesimin e tyre, ajo u frymëzua si nga procedurat ofenduese të Nigerisë, që pretendojnë bronzë të mbajtura nga Muzeu Britanik, dhe me kthimin e pronës së plaçkitur hebraike. Dy tregtarët e arteve afrikane, Didier Claes, i lindur në Bruksel dhe Tao Kerefoff i Parisit, e mbështesin atë në hulumtimin e tij. Strategjia? Të kontaktojë mbajtësit e objekteve të kontestuara duke propozuar kompensimin e tyre për shumën që kanë paguar në këmbim të rimbursimit. Nëse po, Sindika Dokolo kërcënon të ndërmarrë veprime ligjore.

"Ne ishim ballafaquar me mbledhësit që kishin blerë objekte shumë kohë më parë dhe në mirëbesim," raporton ai. Kishte një dallim të madh midis çmimit që ata paguan dhe çmimit të tregut. Ata janë të dashuruar nga Afrika dhe nuk e kanë kundërshtuar argumentin se qëndrimi i tyre ishte i pambrojtshëm. Ata e kuptuan që Angola duhej t'i merrte këto objekte, të merrte masën e trajektores së saj historike, të heqë qafe pamjen koloniale të përbuzur mbi këto objekte. Kolektor i kompensoi pronarët deri në 50 000 euro për një punë të rikuperuar, një çmim nën vlerën e tyre të tregut.

Rasti është duke filluar sot me negociata të reja për të rimarrë katër objekte të tjera, duke përfshirë dy të mbajtura nga tregtarët e mirënjohur parizianë. "Argumenti i injorancës ose i paaftësisë nuk mban në rastin e tyre, frikacak Sindika Dokolo. Njëri prej këtyre tregtarëve botoi objektin në fjalë. I kam ofruar atij një të tretën e çmimit që ai ka paguar për të. Koleksori i dha marsit 1er tek profesionistët që ta kthenin copën, nën ndëshkimin e veprimit ligjor.

Madje edhe ultimatumi nisi për tregtarin e dytë parizian, i cili ka një statujë princeshë, e cila pretendon një milion euro. "Supozon se statuja është e bukur dhe e rrallë dhe pasi kam shumë para, unë duhet të paguaj. Unë nuk bëj të njëjtën analizë. Unë do t'i ofroj atij 50 000 euro, nis Sindika Dokolo, pak bravache. Ky është një lloj qëndrimi përbuzës dhe racist që e urrej. Unë dua t'u tregoj atyre se ne jemi të organizuar, të vendosur dhe se do të shkojmë gjithë rrugës. "

Didier Claes është më i nuancuar: "Mund të ndodhë që tregtarët e kanë bërë punën e tyre keq ose e dinë se objektet janë vjedhur dhe pretendojnë të injorojnë. Por gjithashtu duhet të thuhet se ka shumë pak informacion mbi objektet e muzeut, pa bazë të dhënash. Regjistri i humbjeve në art nuk ka fotografi të objekteve të vjedhura në muzetë afrikane. "

"Art dhe artizanat pa pluhur"
Muzetë, tregtarët dhe mbledhësit perëndimore gjithashtu argumentojnë në mbrojtje të tyre se objektet janë të mbrojtura mirë në shtëpi dhe në disa vende afrikane gangrenizuar me korrupsion apo terrorizëm. "Ka, natyrisht, vendet e falimentuara që nuk kanë do të thotë për të ruajtur trashëgiminë e tyre dhe të tjerë të kërcënuar nga terrorizmi, pranon Sindika Dokolo. Por ne nuk mund të shkojnë jashtë çdo herë këtë argument për të rrëmbej debatin dhe na trajtojnë si fëmijë të paaftë për t'u kujdesur për veten. Kjo është jashtë rendit në rastin e Muzeut Dundo. "

Collector është i sigurt, vullnetarizmi i tij do të shkaktojë një elektroshok në mesin e bashkëqytetarëve të tij. "Shumë pak afrikanë e dinë se këto objekte janë arti dhe jo vepra artizanale me pluhur, ai i vjen keq. Do të doja që ne të mësonim të shihnim origjinën tonë me një sy të ri. Ai gjithashtu shpreson të krijojë pasues në gjeneratën e re të milionerëve afrikanë. "E kam vënë dorën time te zjarri se në pesë deri në dhjetë vjet, 20 25% e blerësve të artit klasik do të jetë afrikan, tha Didier Claes. Dhe unë nuk e shoh veten duke shitur afrikanët monedha të grabitura dy ditë më parë në Nigeri apo gjetkë. Është e domosdoshme të vendoset një statut i vërtetë i etikës. "

Mësoni më shumë për http://www.lemonde.fr/afrique/article/2016/02/27/le-collectionneur-sindika-dokolo-rapatrie-des-uvres-d-art-volees-a-l-angola_4872966_3212.html#1JwpHPJBexghLtVQ.99

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "A duhet të kërkojmë riatdhesim në Afrikë jo ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik