Historia e gruas së zezë dhe flokët e saj të mprehtë

Lupita Nyong'o
Faleminderit për ndarjen!

Episodi 1: 1400-1900, Trauma e Skllavërisë

Vetëm shqetësimet e mëposhtme gratë e zeza në Amerikë. Bazohet në 2001 Hair Story nga D.Ayana Bryrd dhe Lori L.Tharp, dhe përmblidhen nga blogeri Afroamerikan Abagond. E përktheva atë vetëm për qëllime informative (me leje të mirë), për të gjithë ata që më pëlqenin, do të pyesin për historinë e marrëdhënies së gruas së Zonjës së Zezë Perëndimore me flokët e saj të ëmbël.

Shumica e zezakëve në Amerikë vijnë ngaAfrikës nënsahariane. Në këtë pjesë të botës, flokët shkon nga rrafshnaltë me onde dhe lëngje. Në vitet 1400 et 1500ka qenë të gjitha llojet e hairstyles bukur. Gratë afrikane kishin llojet e duhura të vajrave dhe krehrave për të krehur flokët e tyre. Me siguri mori orë, të tjerë edhe ditë. Vetëm të çmendurit dhe të vdekurit nuk u kujdesën për flokët e tyre.

Pastaj në vitet 1500 erdhën skllevërit nga Evropa. Një nga gjërat e para që ata bënë kur ata të kapeshin ishte që të priste flokët. Ishte vetëm fillimi i një procesi të gjatë të fshirjes së plotë të kulturës dhe identitetit tuaj, duke thyer mendjen tuaj për t'ju bërë më të lehtë kontrollin. skllevërit filluan të vinin në Amerikë gjatë viteve 1600.

Në vitet 1700Skllevërit amerikanë shpesh punonin deri në lodhje dhe pastaj në vdekje. Ata kishin pak kohë për gjëra si hairstyles bukur afrikane. në këtë mënyrë, shumica e grave mbulonin flokët me një leckë. Ajo nuk ishte vetëm për të fshehur flokët e tyre të lirshme, por ndonjëherë edhe gjëra të tilla si qafë e kokës ose morra. Ata që punuan në ambiente të mbyllura, mund të kujdesen për flokët e tyre. Për ta, mjete ishin të zakonshme.

Në vitet 1800, anijet e skllevërve ndaluan të vinin nga Afrika. Ishte fillimi i rrallimit të skllevërve. Kjo do të thoshte se skllevërit në Amerikë nuk po punonin kaq shumë: jeta e tyre vlen më shumë ($ 1500 dhe më shumë) dhe kështu ata duhet të shpëtonin. Kështu ata filluan të kenë ditën e pushimit të dielën. Kjo u dha femrave kohë për t'u kujdesur për flokët e tyre, të cilat ata ende mbulonin me një leckë gjatë javës, por i ekspozuan ato të dielën në kishë.

Por gjërat nuk janë bërë si në Afrikë për dy arsye:

1-Mungesa e produkteve të kujdesit të flokëve: askush në Amerikë nuk po shiste vaj palme ose krehër të përshtatshme për flokët afro. Si rezultat, gratë filluan të shmangin gjalpin, yndyrën e proshutës dhe yndyrnat e tjera të kafshëve.

2-Ideja e "flokëve të bukura"Të jetosh në një vend të racistëve të bardhë do të thoshte se gratë e zeza e konsideronin flokët e flokëve si" të këqija "dhe flokë të gjatë e të butë si" flokë të mirë ". Duke pasur flokë të afërt me atë të mjeshtrit të bardhë ishte një shenjë e evolucionit dhe për këtë arsye shtoi gjasat për të pasur qasje në arsim, trajtim më të mirë dhe ndoshta edhe liri. Kështu ata u përpoqën të rregullojnë flokët e tyre, edhe nëse do të thoshte përdorimi i kimikateve të rrezikshme si sode (të cilat përzihen me patate).

Ideja e "flokëve të mirë" gjithashtu është përforcuar nga rruga skllevërit e zinj të shtëpive dhe të liruarve u shfaq: i drejtë ose i gjysëm-breeded. Që do të thoshte se ata kishin "flokët e mirë". Megjithatë, pasuria e tyre nuk kishte të bënte aspak me pamjen e tyre fizike: kjo ishte për shkak se ata kishin marrëdhënie me të bardhët kundër skllavërisë që i ndihmonin.

Pas Luftës Civile ku u liruan të gjithë skllevërit, ideja e "flokëve të mira"është përforcuar, në kundërshtim me atë që mund të mendojmëZezakët që ishin çliruar para luftës donin të kapeshin në pozitën e tyre në majën e shoqërisë së zezë, kështu që përdorën si justifikim lëkurën e tyre të ndershme dhe "flokët e mirë".

Historia e gruas së zezë dhe flokët e saj të frizzës

Episodi 2: 1900-1965, Triumfi i flokëve u drejtua.

Fillimi i viteve 1900 ka lindur një mani e madhe për flokët e relaksuar në gratë e zeza në Amerikë, shumë larg nga braids, mats dhe stile të tjera natyrore. Mund të parashtrohen disa arsye për këtë:

1 - "Flokë e mirë" ishte një shenjë e klasësKlasa e mesme dhe e sipërme e zezë ishin akoma shumë të ndershme dhe shumë të përziera, kështu që flokët e tyre ishin përgjithësisht më pak kaçel se sa ajo e zezakëve. Në 1916, për shembull, 80% e nxënësve në kolegjet e zeza ishin të drejtë ose të përzier.

2 - "Flokët e mirë" janë të konservuara: Krijimi dhe marketingu i produkteve të kujdesit të flokëve për zezakët nga Znj. CJ Walker dhe të tjerë që e bënë flokët të drejtonin shumë më lehtë. Sidomos straightener flokët, krehër ngrohje, dhe më vonë në 1960 vjet straighteners kimike.

3-Ndryshimi i jetesës së vendit në atë të qytetit. gratë në qytete kishin më shumë gjasa të shpjegonin flokët e tyre, të cilat në atë kohë konsideroheshin flokë kaçurrela si arkaike dhe të modës së vjetër.

4-LiriaNdërsa skllavëria u zhduk, zezakët tani ishin të lirë të ngjiteshin në shkallët e shoqërisë amerikane, por ata vazhduan të përballeshin me racizmin e shoqërisë së bardhë. Të bardhët i panë tiparet karakteristike afrikane si ato të një qenieje të egër, të dhunshme dhe pa inteligjente. Shumë të zezë rralluan lëkurën e tyre dhe i drejtuan flokët për t'i bërë ato të duken më të pranueshme për të bardhët, në mënyrë që të ecin përpara.

Gjatë viteve të 1900, të gjitha mbretëreshat e bukura të zeza dhe të gjitha modelet e zeza i cili paraqiti për një revistë kishte qetësuar flokët. Edhe burra flokët, si Malcom X tregon me dhimbje në autobiografinë e tij.

Kjo çon në një debat të madh rreth flokëve. Shumë pastorë të krishterë, avokatë të të drejtave civile, gazeta të zeza dhe nacionalistë të zinj u ngritën kundër drejtimit, duke e parë atë si shenjë të urrejtjes së vetë. Dhe megjithatë, gratë e këtyre njerëzve dërguan mesazhin më fort duke i drejtuar flokët. Për shembull, flokët e gruas së Booker T.Washington çuan CJ Walker për të hyrë në industri.

Një tjetër kthesë e çuditshme është se një pjesë e madhe e shtypi i zi ku po zhvillohej ky debat mbushur me reklama për produktet e kujdesit të flokëve! Ishte një nga bizneset e pakta fitimprurëse për komunitetin e zi të kohës. Kështu, ndërsa Marcus Garvey, për shembull, qëndronte kundër straightening, 75% e reklamave në gazetën e tij erdhi nga industria e kujdesit të flokëve.

Siç kanë theksuar Malcom X dhe Maya Angelou, ka pasur një element të vetë-urrejtjes në atje, më shumë ka pasur më shumë se kaq. Për shembull, ndërkohë që gratë e zeza kishin flokë drejtuese, ata rrallë bënin ndryshime flokësh për gratë e bardha dhe madje edhe kur bënin, u përpoqën t'i bënin ata të dukeshin ndryshe. Pra, ishte jo vetëm një rast imitimi të bardhë.

Krehja e ngrohjesNga rruga nuk ishte shpikja e zonjës CJ Walker. Ajo u shpik në Paris në vitet 1800 në një kohë kur hairstyles egjiptiane ishin në modë. Sears filloi t'i shiste ato në Amerikë në vitet 1880, shumë kohë përpara se Walker të tregonte krehin e nxehtë, veçanërisht për gratë e zeza, si një mënyrë më e lehtë për të rregulluar flokët.

Fuqia e zezë

Episodi 3: 1965-1980, Kthehu tek burimet

Në vitet 1920ka pasur një débat në komunitetin e Zi në lidhje me faktin se gratë duhet të lëshonin flokët. Për shembull, Marcus Garvey ishte kundër tij. por flokët e relaksuar përfundimisht mbizotëroninkështu që shumica e të rriturve në vitet 1960 nuk dinin asgjë tjetër. Edhe burrat po ndreqnin flokët. Ishte pikërisht në këtë pikë që shpërtheu moda afro.

Afro flokët modës, të fryrë, nuk vijnë nga Afrika Sub-Sahariane, ku shumica e zezakëve vijnë nga Amerika, më shumë nga Afrika e Jugut. Atje, u quajt "Bush". Në fund të viteve 1950Ajo arriti në Greenwich Village, një lagje bohem e Nju Jorkut. Nina Simone ishte një nga të parët që veshin atë.

Ajo u shfaq për herë të parë në kulturën amerikane të pulave sq 1960Kur Myriam Makeba veshur një në faqet e Look revistës dhe përsëri dy vjet më vonë, kur Cicely Tyson u shfaq në TV me një prerje të bukur afro. Disa njerëz të zinj i thanë Tyson se ajo dha një imazh të keq të grave të zeza.

Plus tard, në vitet 1966, udhëheqësit e lëvizjes Fuqia e zezë filluan të shfaqen në media. Ata mbanin shkurtime Afros. Porti i Afro tani fitoi një kuptim: do të thoshte mbështetje për lëvizjen e Fuqisë së Zezë, tregoi se ishe krenar që ishe njeri i zi, jo i zi apo me ngjyrë, por e zezë, e zezë nuk ishte një kopje e keqe e bardhë. Njeriu i zi ishte i gjatë dhe i bukur, i vetëm, thelbi i konceptit "E zeza është e bukur".

Afro u përhap në mesin e studentëve të universitetit, si burri ashtu edhe gruaja. Prindërit e tyre nuk e gjetën atë të bukur. Normal! Meqë ishin rritur me flokë të relaksuar. Pra, për shumë prej tyre dukej e shëmtuar; dhe disa natyrisht nuk e kanë miratuar fuqinë e zezë.

bardhë ishin në fillim mërzitur prej saj, jo vetëm për shkak të lëvizjes të Zi me energji elektrike, por edhe për shkak të mesazhit të tij të krenarisë të zi, shumë të bardhët kuptohet si: "Unë jam e zezë, unë të marrë, dhe ju jeni do të bëjë me ". Ishte e re: Të bardhët ishin përdorur për të zezhin duke u përpjekur të ishin si ata.

Afro ende kishte kuptim politik deri në vitet e fundit 1969. Por kur gjithçka ka mbaruar, atëherë Jackson 5 filloi ta mbante atë. Kur një akt i tillë i fortë është miratuar nga publiku i gjerë, ju e dini se ai ka shkuar nga simbol politik në modë.

Në 1971, duket se të gjithë e kanë kredituar, të paktën nëse mbështetemi në videot e vjetra të "Trajnimit të Soul" në YouTube. Çfarë do të thotë kjo?

- Afroja ishte bërë një modë e thjeshtë dhe modelet kurrë nuk zgjasin. Në 1977, ajo ishte e rrezikuar në mënyrë të qartë.

- E vetmja mënyrë për të dalë ishte që të kishte një prerje më të madhe Afro.

- Edhe zezakët me "flokë të mirë" mbanin Afros.

Dy të fundit mund të arrihen vetëm duke përdorur kimikate. Jo vetëm që Afro humbi mesazhin e tij politik, porpër shumë, nuk ishte akoma më natyrale.

Afro mbizotëronte gjatë kësaj periudhe, por shumë prej tyre vazhduan t'i rregullonin flokët.

Burimi: http://angazamag.com.

Historia e gruas së zezë dhe flokët e saj të frizzës

De nos jours

"FLETE E MIRA", filmi 2009 i Chris Rock.

Një ditë, vajza e 5 e komedianit popullor dhe humoristi Chris Rock e pyeti: "Pse nuk kam ndonjë"flokë të mirë"Babi? "

Kjo ishte e mjaftueshme për të dërguar Chris Rock sallonet e bukurisë drejtuar, Barbers dhe madje edhe të famshëm si Ice-T, Dr. Maya Angelou, Salt N Pepa, Evës dhe Reverend Al Sharptonon sinqeritet që tregojnë historitë dhe komentet e tyre për këtë kulturore, histori për t'u kthyer me një përgjigje të ndjeshme për vajzën e tij.

Kjo pyetje është një justifikim për të zbuluar një kulturë të tërë të pasur në vëzhgimet sociologjike.

Në këtë dokumentar, në bashkësinë e zezë, kur të keniflokë të bukur, ju jeni më të bukur, ju jeni më të mirë se të tjerët, është e bardhë dhe e qetë, aq më mirë, ngjall "Nia Long Short", ka kaq shumë presion mbi zbutjen e flokëve shton ajo.

Biznesi i flokëve të zeza peshon 9 milion dollarë. Dhe këto gra nuk do të ju lejojnë të prekë flokët e tyre "endje, zgjerim, dantella parukë," dhe njerëzit e zezë janë të njohur me këto kode "ju mos e prekni flokët e një gruaje të zezë."

Këto gra duan të kenë flokë të qetë si ato të grave të bardha, mjerimi i skllavërisë ka mbajtur gjurmë, në një shoqëri që ka probleme të pranojë tjetrin " personi i zi.

Historia e gruas së zezë dhe flokët e saj të frizzës

Tyra Show

Shfaqja Tyra Show prandaj prezantuesi është vetëm Tyra Banks veten, merr subjektin "flokë të mirë 'suite për dokumentarin Chris Rock.

Tyra iu desh t'i shpjegonte ekipit të saj të ndryshëm, të përbërë kryesisht nga të bardhët, atë subjekt që është i fshehur, por i pranishëm në komunitetet e zeza.

Gratë e zeza ftuar në tabaka e tij përcaktoj e "flokë të bukur Ashtu si flokët që nuk janë jo kaçurrel, i vështirëOse crinkly, "Flokë të bukur" si flokët e drejtë dhe të ngurtë si një bardhë apo një indian.

Këto gra harxhojnë mijëra dollarë, orë të rregullta, endje për të provuar të kenë këtë lloj flokësh, të kenë " për një të bardhë: flokët që kanë lëvizje.

Për këto gra, termi i flokëve të thinjur ka qenë gjithmonë një shenjë e përbuzjesmadje e krahason këtë flokë të hollë me një sfungjer të kuzhinës.

Nënat i bëjnë flokët e vajzave të vogla në moshë të re për shkak të talljes së shkollës, imazhit të shoqërisë të ketë flokë të imët duhet të jetë me një klasë më të ulët shoqërore, të kesh flokë të qetë ndihmon integrimin ".

Skllavëria ka lënë shenjën e saj, këto ide janë pjesë e kulturës sonë dhe ata kurrë nuk janë zhdukur dhe madje edhe kur skllavëria është shfuqizuar, kështu që problemi është se njerëzit nuk e kuptojnë historinë e skllavërisë. flokët tonë dhe ku vjen dhimbja.

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Historia e gruas së zezë dhe e saj ..." Disa sekonda më parë