José Celso Barbosa, babai i Lëvizjes së Pavarësisë së Porto Rikos

José Celso Barbosa

Dr. José Celsio Barbosa (1857 - 1921) ishte mjek, sociolog dhe aktivist politik Afro-Puerto Rican. Barbosa ishte gjithashtu i pari Puerto Rican për të marrë një diplomë mjekësore në Shtetet e Bashkuara.
Barbosa lindi në Bayamon të Puerto Rikos dhe shkoi në shkollën fillore dhe të mesme atje. Në 1875, ai shkoi në Nju Jork ku mësoi anglisht në një vit. Barbosa donte të bëhej avokat, por më vonë ndërroi mendjen, ndikoi tek një mjek, vendosi të bëhej mjek. Në 1898, kur Shtetet e Bashkuara bombarduan dhe bllokuan San Juan gjatë Luftës Spanjoll-Amerikane, Barbosa dhe mjekë të tjerë që jetonin në Bayamon hipën në një varkë dhe shkuan në Catano dhe San Juan. Barbosa, si anëtare e Kryqit të Kuq, kujdesej për ushtarët spanjollë të plagosur portorikan dhe spanjoll. Varkë që Barbosa dhe miqtë e saj kishin marrë për të shpëtuar të plagosurit në qytete të ndryshme po kalonin vende të rrezikshme, ndonjëherë në rrezik për t'u bombarduar nga armë. Barbosa dhe miqtë e saj u dekoruan dhe morën shumë çmime dhe medalje për guximin e tyre.

4 Korrik 1899, Barbosa krijoi Partinë Republikane të Porto Rikës pas Luftës Spanjoll-Amerikane, në të cilën Porto Riko u bë territor i Shteteve të Bashkuara, ai u njoh si babai i lëvizjes së "pavarësisë nga Porto Riko ". Ai shërbeu si senatori i parë portorik në Shtetet e Bashkuara të 1917 në 1921. Barbosa vdiq në 21 qershor 1921 dhe vajza e saj shtylla Barbosa u bë një historian i njohur duke ndjekur hapat e babait të saj. Porto Riko tha se dita e ditëlindjes së tij (27 korrik), festë. Shtëpia e tij në Bayamon është shndërruar në një muze ku janë shfaqur të gjitha certifikatat, librat dhe çmimet e tij.

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "José Celso Barbosa, babai i lëvizjes së ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Ndërsa ju pëlqejnë botimet tona ...

Ndiqni faqen tonë në Facebook!

Dërgo këtë tek një mik