Kofi (Cuffy), skllavi i cili organizoi një kryengritje të skllevërve 3000 në Guajanë

Monument Kofi
Faleminderit për ndarjen!

Kofi (ose Cuffy siç u thirr dhe e shkruajti emrin e tij në anglisht) ishte Akan (fis nga Gana) i cili u kap dhe u dërgua në Guajanë. Ai u bë i famshëm falë revoltës së më shumë sesa skllevërve 3000 që ai drejtoi në 1763 kundër regjimit kolonial. Ai është një hero kombëtar në Guajanë.
Kofi jetonte në një plantacion në Lilienburg, një plantacion në lumin Canje në verilindje të Guajana ku ai punonte për një bakër.

Një kryengritje skllevërve shpërtheu në plantacionin Madgalenenburg në veri të lumit Canje në shkurt 1763 dhe përparoi në plantacionet fqinje, ku skllevërit sulmuan pronarët. Kur Guvernatori Van Hogenheim dërgoi forcat ushtarake në zonë, rebelimi tashmë kishte arritur në lumin Berbice dhe po përparonte shumë shpejt drejt kryeqytetit të kohës: Fort Nassau (guvernatori preferoi të digjte fortesën, në mënyrë që të mos binin) jo në duart e rebelëve). Rebelët kishin shumë armë zjarri që morën nga pronarët e plantacioneve që ata sulmuan dhe morën shpejt kontrollin e disa zonave. Kofi u pranua nga rebelët si një udhëheqës dhe u shpall veten guvernator i Berbice (emri i dikurshëm i Guajana, kur ajo ishte një koloni Hollandeze). Rebelët ishin rreth 4000 dhe kërcënuan se do të marrin kontrollin e gjithë Guajanës. Kofi emëroi një Akara të caktuar si zëvendës të tij dhe u përpoq të vendosë disiplinë midis trupave të tij. Herë pas here ka pasur mosmarrëveshje midis dy rebelëve sepse në një moment, Akara u bë kokëfortë, ishte në kokën e tij dhe sulmonte rajone pa lejen e Kofit.

Në prill 2, Kofi i shkruajti guvernatorit Van Hogenheim duke thënë se ai nuk donte më luftëra midis të bardhëve dhe zezakëve, dhe propozoi që Berbice të ndahej në dy pjesë, të bardhët të pushtojnë brigjet dhe të zezë brendësinë e vendit. . Van Hogenheim ka qenë i ngadaltë për t'u përgjigjur ndërsa ka pritur ndihmë nga britanikët dhe francezët. Kofi, pasi kishte kuptuar taktikat e guvernatorit, urdhëroi trupat e tij të sulmojnë të bardhët në 1763 Maj 13, një betejë në të cilën pati viktima të mëdha nga të dy palët. Humbja kishte krijuar një atmosferë më pak vëllazërore midis trupave dhe kishte dobësuar organizimin e tyre.

Sipas historianëve, Akara u bë udhëheqës i një grupi dhe bëri luftë në Kofi, dhe kur trupat e Akara fituan, Kofi bëri vetëvrasje dhe historianë të tjerë thonë se Kofi humbi jetën në ndërhyrjen ushtarake të Kofi. kolonitë fqinje angleze dhe franceze, ajo që kishte shtypur plotësisht rebelimin.
Përvjetori i rebelimit të Kofit, 23 Shkurt, është shpallur Dita e Republikës që nga 1970. Kofi përkujtohet nga monumenti 1763 në sheshin e revolucionit në kryeqytet, Georgetown.

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Kofi (Cuffy), skllavi i cili organizoi një ..." Disa sekonda më parë