Letra e ish presidentit Afrikan për Bensouda duke kërkuar lirimin e Gbagbo

I nderuar zonja Bensouda,

Thirrje urgjente afrikane!

Fildishi dhe AFRIKA DUHET vlerësim të ish-presidentit Laurent Gbagbo KOUDOU për të arritur paqen dhe drejtësinë

1. Si afrikanë, ne duam që Afrika, kontinenti ynë, të zgjidhë sa më shpejt problemet e saj, përfshirë të gjitha sfidat e paqes dhe drejtësisë në vendet pas konfliktit.

2. Ky apel urgjent që ju drejtohemi ka të bëjë me situatën në Bregun e Fildishtë dhe në veçanti tek ish-Presidenti i saj, z. Laurent Gbagbo, i cili, siç e dini, aktualisht është duke u gjykuar në Gjykatën Penale Ndërkombëtare.

3. Ne po e fillojmë këtë apel sepse besojmë fuqimisht se Bregu i Fildishtë duhet të vazhdojë të rritet dhe të zhvillohet për lumturinë e të gjithë qytetarëve të saj, në kushtet e paqes, demokracisë, sundimit të ligjit, pajtimit dhe e unitetit kombëtar.

4. Ne jemi absolutisht të bindur se vendi mund dhe duhet të arrijë këto qëllime dhe se zoti Laurent Gbagbo mund dhe duhet të bëjë një pendim të rëndësishëm dhe të jashtëzakonshëm në këtë drejtim.

5. Pa dyshim, ai nuk mund ta bëjë këtë kontribut në një qeli të burgut diku në botë, por më tepër si një qytetar i lirë në vendin e tij.

6. Duke pasur parasysh atë që kemi thënë dhe që lidhet me konfliktin të pazgjidhur në Bregun e Fildishtë, themi se ndalimi dhe gjykimi i Laurent Gbagbo kanë rënduar më tej ndarjet dhe armiqësitë midis Bregasit. Ky zhvillim ka të ngjarë të futë vendin në rifillimin e luftës civile, duke vënë jetën në rrezik qindra mijëra jetë të pafajshme.

7. Prandaj ekziston një rrezik real që nëse dënohet dhe dënohet nga ICC, ajo do të ndez pluhurin dhe do të shkaktojë një shpërthim destruktiv që kemi frikë.

8. Zonja Prokurore, është veçanërisht e rëndësishme që, në dritën e sa më sipër, të ketë një njohje të thellë se ngjarjet që e çuan Laurent Gbagbo në GJPN ishin rezultat i një lufte strategjike strategjike intensive dhe historike mbi e ardhmja e Bregut të Fildishtë, dhe se kjo sfidë vazhdon.

9. Prandaj, ju do të kuptoni se pavarësisht mirëbesim me të cilën zyra juaj ka përmbushur funksionet e veta zyrtare ligjore, një pjesë të rëndësishme të shoqërisë Fildishtë, veçanërisht mbështetësit e Laurent Gbagbo do të marrë në konsideratë ndërhyrjen e ICC, si një zgjerimi i politikës së dominimit të tjetrit - një manifestim i "drejtësisë së fitimtarëve". Megjithatë, situata në Bregun e Fildishtë kërkon dhe kërkon që njerëzit Fildishtë vazhdon të adresuar sfidat e veta strategjike me mjete demokratike dhe në një kornizë të vërtetë gjithpërfshirës, ​​duke punuar së bashku në kushtet e paqes.

10. Polarizimi rreth çështjes së prokurorisë kundër Laurent Gbagbo është nxitur nga interpretimi që është bërë në Bregun e Fildishtë, i cili mbështetet nga informacioni në domenin publik, sipas të cilit abuzimet në fakt janë kryer nga dy anët gjatë konfliktit.

Konteksti historik i krizës në Ivorian

11. Prokurorja e Madhe, na lejoni të justifikojmë disa nga komentet e mësipërme duke kujtuar shkurtimisht disa nga zhvillimet politike në Côte D'Ivoire gjatë këtyre pesëmbëdhjetë (15) viteve të fundit.

12. Siç e dini, para se zoti Gbagbo zgjidhet President i Bregut të Fildishtë në 2000, paraardhësit e tij kishte futur një filozofi që ata të quajtur '' Fildishtë ". Për pjesën më të madhe, qëllimi ishte ndarja e popullatës së Ivorisë në dy grupe. Për një kohë të gjatë, Côte d'Ivoire tërhoqi një numër të madh të emigrantëve ekonomikë, shumica e të cilëve erdhën nga Burkina Faso. Koncepti i ivoriane pohoi se popullsia e Bregut të Fildishtë ishte e ndarë në dy pjesë - një pjesë përbërëse e Bregasit indigjene dhe i dyti nga emigrantë ekonomikë kemi biseduar. Qëllimi i politikës së Ivoirit ishte të paraqiste diskriminim në favor të bregdetarëve vendës të cilët janë kryesisht të krishterë.

13. Rezulton se emigrantët ekonomikë, kryesisht muslimanë, përbënin shumicën e popullsisë në veri të vendit.

14. Për shkak të dispozitave kushtetuese të bazuara në këtë koncept të Ivoirity, presidenti aktual i Côte d'Ivoire, z. Alassane Ouattara, vetë një musliman, u përjashtua nga raca për postin e Presidentit të Republikës sepse se përkatësia e tij e bën atë një Burkinabe dhe jo një Bregu të Bregdetit. Natyrisht, kjo ka ndikuar negativisht tek emigrantët ekonomikë muslimanë të cilët kryesisht kanë ardhur nga Burkina Faso dhe kanë banuar në rajonin verior të Côte d'Ivoire. Ishte e qartë se këta njerëz mbështesin z. Ouattara.

15. Z. Gbagbo u zgjodh President i Côte d'Ivoire në 2000. Në 2002, ndërsa ishte jashtë vendit për një vizitë shtetërore, një shpërthim i armatosur shpërtheu në vend. Megjithëse u mbajt në jug të vendit, rebelët (forcat e reja) morën kontrollin e Veriut, duke e ndarë vendin në dy. Në këto kushte, Côte d'Ivoire u nda në dy territore, secila me qeverinë dhe ushtrinë e vet.

16. Për t'i dhënë fund luftës civile, Kombet e Bashkuara vendosën një mision paqeruajtës, të quajtur UNOCI. Franca ka vendosur forcën e saj të pavarur paqeruajtëse.

17. Pas atyre që mbaheshin në 2000, zgjedhjet e ardhshme presidenciale do të zhvilloheshin në 2005. Por, për shkak të situatës së luftës në vend, dhe pasojave të tij, këto zgjedhje ndodhën vetëm në fund të 2010.

18. Ndërkohë, partitë e Ivorisë kishin arritur marrëveshje të ndryshme që synonin përfundimin e luftës civile dhe ndihmën e vendit për t'u kthyer në normalitet. Në këtë kontekst, ata gjithashtu ranë dakord të mbanin zgjedhje presidenciale paqësore, të lira dhe të ndershme.

19. Made e një rëndësie të madhe në këtë drejtim, në 2005, atëherë President Gbagbo, vendosi të përdorë pushtetin e jashtëzakonshme presidenciale sipas Kushtetutës Fildishtë për të lejuar Z. Ouattara për të marrë pjesë në zgjedhjet presidenciale të Republika e Bregut të Fildishtë.

20. Është për shkak të këtij kontributi vendimtar të bërë nga Z. Gbagbo se është bërë e mundur që partitë e Ivorisë të nënshkruajnë përsëri në 2005, një marrëveshje e cila ndër të tjera:

20.1. zyrtarisht i dha fund luftës në të gjithë territorin e Bregut të Hershëm;

20.2. proceset e vendosura për zbatimin e Programit Kombëtar të Çarmatimit, Demobilizimit dhe Riintegrimit (DDR) të Forcave të Armatosura;

20.3. solli Reagimet e Reja në Qeverinë Kalimtare;

20.4. shpjegoi qartë dispozitat mbi strukturën dhe funksionimin e Komisionit të Pavarur Zgjedhor;

20.5. Vendosni një afat kohor për mbajtjen e zgjedhjeve presidenciale dhe legjislative.

21. Për të lejuar që këto zgjedhje të zhvillohen, palët ranë dakord se ishte e nevojshme, ndër të tjera:

21.1. Ri-bashkoj vendin nën një autoritet; dhe

21.2. Për të integruar grupet e armatosura në një ushtri kombëtare (republikane).

22. Në 2005, partitë e Ivorisë kërkuan nga Kombet e Bashkuara, nëpërmjet Sekretarit të Përgjithshëm, organizimin e zgjedhjeve presidenciale. OKB e hodhi poshtë këtë kërkesë me arsyetimin se Bregu i Fildishtë nuk ishte një shtet i dështuar dhe kishte institucione me mandat kushtetues për të mbajtur zgjedhje. Kjo situatë ishte e ndryshme nga ajo e Timorit Lindor, ku Kombet e Bashkuara organizuan zgjedhjet e para, sepse në atë kohë nuk ekzistonte një institucion i ngjashëm shtetëror në atë vend të ri. Duke iu përgjigjur kërkesës së partive bregdetare, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara autorizoi emërimin e një Përfaqësuesi të Lartë të Kombeve të Bashkuara për zgjedhjet, i cili do të ndihmonte institucionet zgjedhore në Bregun e Fildishtë.

23. Për fat të keq, për shkak të presioneve të jashtme, zgjedhjet presidenciale u mbajtën përpara arritjes së dy synimeve të rënë dakord për ribashkimin e vendit dhe krijimin e një ushtrie kombëtare. Messrs. Laurent Gbagbo dhe Alassane Ouattara ishin kandidatët në drejtimin.

24. Rezultati i kësaj lufte ishte se rezultatet e zgjedhjeve të shpallura nga Komisioni i Pavarur Zgjedhor (IEC), i cili deklaroi se Ouattara kishte fituar, thjesht ka konfirmuar ndarjen e vendit, për shkak se zonat e kontrolluara nga rebelët kishin votuar në masë të madhe për M Ouattara dhe ato të kontrolluara nga qeveria kryesisht votuan për Z. Gbagbo. Udhëheqësi i UNOCI i cili ka vepruar si Përfaqësues i Lartë i Kombeve të Bashkuara për zgjedhjet gjithashtu njoftoi se z. Ouattara kishte fituar zgjedhjet.

25. Kushtetuta e Bregut të Fildishtë siguroi që arbitri përfundimtar i çdo zgjedhjeje kombëtare, duke përfshirë zgjedhjet presidenciale, është Këshilli Kushtetues (KK) dhe jo IEC. IEC ka dorëzuar raportin e saj në KK, e cila ka fuqinë për të ndryshuar vendimin e IEC në bazë të vlerësimit të saj për çdo element të zgjedhjeve.

26. Duke ushtruar mandatin e vet, KK-ja anuloi zgjedhjet në pjesë të ndryshme të territorit të kontrolluar nga forcat e reja sepse kishte prova konkrete se mashtrimi masiv etj. Kishte ndodhur në këto zona. Ai deklaroi se Z. Gbagbo kishte fituar zgjedhjet.

27. Edhe pse aituniquement Këshilli i Sigurimit i OKB-së udhëzoi Përfaqësuesit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për zgjedhjet të mbështesë institucionet e Fildishtë zgjedhore, përfaqësuesi i zgjedhur vendosi të miratojë rezultatet e CIS se zoti Ouattara ishte zgjedhur dhe të hapur Refuzoi vendimin e KK që e bëri zotin Gbagbo fitues.

28. Në këtë situatë, Z. Gbagbo bëri thirrje për rinumërimin e votave dhe sugjeroi përfshirjen e institucioneve të ndryshme ndërkombëtare në këtë proces, duke përfshirë Kombet e Bashkuara, Bashkimin Afrikan dhe Bashkimin Evropian. Kjo apel u refuzua nga OKB dhe të gjitha institucionet e tjera të kontaktuara.

29. Në fund, Z. Gbagbo kontaktoi Bashkimin Afrikan dhe e informoi organizatën se ishte i gatshëm dhe i gatshëm të largohej nga selia e Presidentit për t'i dhënë fund konfliktit në vend. Ai kërkoi që UA të dërgonte një delegacion në Bregun e Fildishtë për të lehtësuar procesin e dorëzimit të pushtetit te z. Ouattara në mënyrë që konflikti i kohës të përfundonte dhe kështu të shmangte konfliktet e ardhshme në vend. AU e pranoi propozimin e tij.

30. Si rezultat, AU-ja informoi UNOCI-n se një delegacion i krerëve afrikanë do të vizitonte Abidjanin për të kryer misionin e tyre siç u propozua nga z. Gbagbo. UNOCI u zotua për të marrë masat e nevojshme të sigurisë për këtë delegacion dhe për t'i komunikuar ato në AU. Kjo nuk është bërë kurrë. Si rezultat, AU kurrë nuk arriti të realizonte misionin e vet, gjë që do të lejonte që konflikti të përfundonte në mënyrë paqësore në atë kohë.

31. Në vend të kësaj, në 2011, si OKB, nëpërmjet UNOCI dhe Francës, si pjesë e Operacionit Licorne, u vendosën në Bregun e Fildishtë si forca paqeruajtëse paqeruajtëse, u kërkoi këtyre forcave të nisin sulme ushtarake kundër Gbagbo. Ata u kapën dhe në fakt u dorëzuan të njëjtëve forca të reja që u rebeluan kundër qeverisë së zgjedhur të Gbagbo në 2002.

32. Në 2011, pas transferimit të zotit Gbagbo në ICC, zgjedhjet legjislative u mbajtën në Bregun e Fildishtë. FPI, partia politike e Gbagbo bëri thirrje për një bojkot të zgjedhjeve dhe nuk mori pjesë. Më shumë se gjashtëdhjetë për qind (60%) e votuesve të regjistruar nuk morën pjesë në zgjedhje.

33. Prokurorja e Madhe, në sytë e shumë bregdetarëve, më lart është shprehja e një procesioni të padrejtësive. Ky është një nga faktorët kryesorë që ushqen ndarjen e rrezikshme dhe armiqësinë që ndikon në një pjesë të madhe të popullatës së Ivorisë - për shkak se ndër të tjera:

33.1. në 2002, një shpërthim i armatosur shpërtheu në Côte d'Ivoire duke kërkuar që në mënyrë jokushtetuese të përmbysë Presidentin Gbagbo dhe qeverinë e tij të ditës. Askush nuk është ndjekur penalisht për këtë akt të tradhtisë.

33.2. Përkundrazi, putschists janë mbështetur për shumë vite, armët në dorë, derisa ata e kuptojnë qëllimin e tyre për të marrë kontrollin e Abidjan në 2011.

33.3. Siç kemi treguar, presioni i jashtëm ishte presion për të detyruar pastaj Presidenti Gbagbo për të rënë dakord për mbajtjen e zgjedhjeve presidenciale në kushte që ishin në kundërshtim me marrëveshjet e negociuara midis palëve Fildishtë, kushte që në mënyrë të qartë nuk mund të garantojë zgjedhje të lira dhe të ndershme.

33.4. Edhe një herë, siç e kemi theksuar, Përfaqësuesi i Lartë i Kombeve të Bashkuara për zgjedhjet në Bregun e Fildishtë ka tejkaluar kompetencat e tij dhe ka shkelur Kushtetutën e Bregut të Fildishtë duke njoftuar se Z. Ouattara ishte zgjedhur Presidenti gjatë zgjedhjeve të 2010, bazuar në vendimin e IEC-së dhe jo të Këshillit Kushtetues, kompetent kushtetues për të vërtetuar zgjedhjet.

33.5. Kjo shërbeu si pretekst për OKB-në dhe forcat franceze që të braktisnin mandatet e tyre si paqeruajtës neutralë, duke lejuar forcat rebele Nouvelles të hynin në Abidjan për ta detyruar Presidentin Gbagbo me forcë. OKB-ja dhe francezët u bashkuan me forcat e reja për të nisur sulmin ndaj zotit Gbagbo dhe më pas e ndaluan atë dhe ia dorëzuan Forcat Nouvelles.

33.6. Në veçanti, Përfaqësuesi i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Zgjedhjet nuk ka bërë asgjë për t'iu përgjigjur kërkesës së rregullt të zotit Gbagbo për të mbajtur një rinumërim të votës nën mbikëqyrjen e bashkësisë ndërkombëtare në mënyrë që të për t'i dhënë fund polemikave se kush fitoi zgjedhjet presidenciale, madje edhe pasi Gbagbo deklaroi gjithashtu se ai dhe Ouattara duhet të pranojnë rezultatin e rinumërimit si përfundimtare dhe të parevokueshme.

33.7. duke përfshirë edhe OKB-në dhe aktorët e tjerë, nuk bëri asgjë për të njohur rolin jetik që luan Gbagbo për të rivendosur paqen në Bregun e Fildishtë, kur ai përdori kompetencat e jashtëzakonshme presidenciale në bazë të Kushtetutës për të lejuar M Ouattara të qëndrojë në zgjedhjet presidenciale dhe të bëhet President i Republikës nëse fiton zgjedhjet. Gbagbo kishte kaq guxim zgjidhur një nga çështjet qendrore që çuan në rebelimin e 2002 dhe tentim grusht shteti, dhe kështu filloi mosnjohja e procesit Fildishtë e ndarjes politikën e saj paraardhësit kishin filluar.

33.8. Po ashtu, këta aktorë nuk i kushtonin vëmendje qëndrimit të rëndësisë jetike që mori Presidenti Gbagbo kur pranoi se një qeveri e përkohshme shumëpartiake do të menaxhonte tranzicionin derisa të mbahen zgjedhjet presidenciale. Për të treguar vendosmërinë e tij në këtë drejtim, ai madje pranoi që kreu i Forcave të Reja duhet të shërbejë si Kryeministër, në krye të Qeverisë Kalimtare.

33.9. Përveç kësaj, dhe cila është me rëndësi vendimtare, ne nuk mendojmë se duke marrë parasysh përfshirjen e tyre të gjatë në konfliktin e Ivorian, OKB dhe Franca nuk kanë qenë të vetëdijshëm për realitetin që Wanda L. Nesbitt, Ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Republikën e Bregut të Fildishtë, i komunikoi Qeverisë së tij në korrik 2009 duke thënë:

"Është e qartë tani që marrëveshja Ouaga IV (marrëveshja e katërt të quajtur Marrëveshja Politike Ouagadougou cila përshkruhet se çarmatimi duhet të paraprijë zgjedhjet) është në thelb një marrëveshje mes Blaise Compaore (Burkina Faso) Presidenti Laurent Gbagbo dhe të për të ndarë kontrollin e veriut deri pas zgjedhjeve presidenciale, pavarësisht nga fakti se teksti i bën thirrje Nouvelles forcat për të kthyer kontrollin e veriut të vendit e qeverisë dhe të plotë çarmatimi dy muaj para zgjedhjeve ...

"Por, deri në krijimin e një ushtrie të re kombëtare, ushtarët 5 000 forcat e reja që duhet të 'çarmatosur' 'dhe rigrupuar në kazermat në katër qytete kryesore në veri dhe perëndim të vendit paraqesin një forcë serioze forcat ushtarake të Forcave të Reja (FAFN) synojnë të mbajnë të trajnuar mirë dhe në rezervë deri në ditën pas zgjedhjeve. Transferimi i autoritetit administrativ të FAFN tek autoritetet e qeverisë civile është një kusht i sinqertë për zgjedhjet, por siç konfirmohet nga udhëtarët në veri (duke përfshirë stafin e ambasadës), FAFN mbanë kontrollin absolut të rajonit sidomos në lidhje me financat. "

34. Edhe një herë, sytë e miliona Bregasit, elementet e mësipërme dhe të tjera të lidhura me historinë e Fildishtë paraqesin një tablo shumë shqetësuese. Realiteti është se që nga koha e presidentit Felix Houphouet-Boigny, sidomos kur z Alassane Ouattara ishte kryeministri i tij, ka ekzistuar një plan për të neutralizuar Gbagbo dhe organizimin politik të cilit ai i përkiste, Frontit popullor Fildishtë ( REIT). Gjatë kësaj periudhe Z. Gbagbo u burgos dy herë për periudha të gjata dhe u persekutua rregullisht nga organet e sigurimit të shtetit për shkak të fushatës së saj të qëndrueshme politike për të demokratizuar Bregu i Fildishtë dhe për të liruar vendin e kontroll neo-kolonial.

34.1. Për ata miliona Ivorianë që ndanë pikëpamjet e Gbagbo, është logjike të arrihet në përfundimin se ky plan për të neutralizuar zotin Gbagbo dhe lëvizjen demokratike që ai udhëhoqi, u mbështet nga disa bregdetare dhe disa forca të jashtme.

34.2. Këto forca të kombinuara ndërhynë në 2002 për të vendosur me forcë z. Gbagbo si President, por ata nuk arritën.

34.3. Megjithatë, ata kanë siguruar që grupi i armatosur që ka tentuar grushtin e shtetit të mbetet në vend, i gatshëm të provojë një grusht shteti kur kushtet të ribashkohen - prandaj okupimi i Veriut dhe pjesë të Côte d'Ivoire perëndimore nga Forcat Nouvelles.

34.4. Së fundi, erdhi momenti kur tetë vjet pas përpjekjes së grushtit të 2002-it, Bregu i Fildishtë mbajti zgjedhjet presidenciale 2010.

34.5. Është e qartë për përkrahësit e tij në Ivorian se të gjitha hapat janë ndërmarrë për të siguruar humbjen e zotit Gbagbo në këto zgjedhje. Prandaj, nuk është ndërmarrë asnjë veprim për rinumërimin e votave siç sugjerohet nga z. Gbagbo. Kjo është përkundër faktit se është një proces shumë i zakonshëm në rastet kur ka dallime të konsiderueshme në lidhje me fituesin dhe humbësin e zgjedhjeve.

34.6. Është gjithashtu e qartë se ata kishin ndërmarrë të gjitha hapat për të detyruar Gbagbo larg nëse ai kontestoi humbjen e zgjedhjeve, edhe nëse sfida ishte e justifikuar.

34.7. Për këtë arsye Forcat e Reja janë lejuar të sillen ashtu siç kanë bërë, siç u shprehën z. Nesbitt, Ambasadori i Shteteve të Bashkuara. [Shih : Paragrafi 33.9.1. lart]

34.8. Për këtë arsye, Bashkimi Afrikan (AU) nuk u lejua të ndërhynte për të siguruar zgjidhjen paqësore të konfliktit paszgjedhor që filloi në dhjetor 2010. Duhet gjithashtu të theksohet se AU duhet të ketë kërkuar gjithashtu të negociojë një marrëveshje ndërmjet MM. Laurent Gbagbo dhe Ouattara për të zgjidhur disa nga anomalitë strukturore në Bregun e Fildishtë që kanë ndikuar negativisht në pavarësinë dhe stabilitetin e saj.

34.9. Së fundi për të neutralizuar Gbagbo dhe lëvizja demokratike dhe anti-neocolonialist ai kryesoi, u vendos që gjëja më e mirë për të bërë do të ishte për të ngarkuar atë në një gjykatë të drejtësisë për të dënuar për kokat e ndryshme ngarkuar dhe burgosur atë për një kohë të gjatë.

34.10. Disa udhëheqës dhe aktivistë të FPI kanë pësuar të njëjtin fat.

34.11. Shumë Bregasit besojnë se një pjesë e kësaj detyre do t'i besohet në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC), të cilat shërbejnë si instrument i dobishëm në arritjen detyrën strategjik për të shkatërruar lëvizjen në shërbim të ripërtëritjes së Bregut të Fildishtë .

35. Pyetje relevante për ICC

35.1. Prandaj, shtrohet pyetja se si ICC duhet t'i përgjigjet kësaj situate kur mungesa e Laurent Gbagbo nga Bregu i Fildishtë komprometon perspektivat për stabilitet në këtë vend dhe Gjykata perceptohet nga një pjesë e madhe e Ivorianëve dhe shoqërisë afrikane si të bashkëoptuar nga një fraksion politik për të neutralizuar Laurent Gbagbo dhe partinë e tij!

35.2. Kjo pyetje duhet patjetër rëndë sfidojnë ndërgjegjen e gjyqtarëve të ICC, veçanërisht në lidhje me efektet negative të veprimit të saj mbi nevojën vendimtare dhe urgjente për të parandaluar kthimin në luftë dhe për të arritur pajtimin kombëtar në Côte d ' Ivory, e cila nuk mund të arrihet pa pjesëmarrjen e Z. Gbagbo, FPI, dhe mbështetësit e tyre.

35.3. Edhe pse kontakti ynë me ata zbulojnë se REIT dëshiron thellë se pajtimi kombëtar zhvillohet dhe është e vendosur për të marrë pjesë në këtë proces, ajo mund ta bëjë këtë pa përfshirjen e z Gbagbo, i cili është vetë i gatshëm për të ndihmuar këtë pajtim pa kërkuar ri-zgjedhjen e institucioneve qeverisëse.

35.4. Edhe pse ne e pranojmë se ICC duhet të vazhdojë kërkimin e provave për të bërë akuzat dhe ka të drejtë të presë vendimin përfundimtar të secilit rast nga gjyqtarët, ne konsiderojmë se një rivlerësim i rastit të z. Gbagbo është i justifikuar sepse brishtësinë aktuale të situatës në Bregun e Fildishtë dhe situatën e saj të veçantë, duke përfshirë nevojën për përfshirjen e saj pozitive në procesin e pajtimit, bashkimit dhe stabilizimit kombëtar. Në këtë drejtim, është e qartë se:

(i) Z. Gbagbo nuk ishte autori, por më tepër synimi i përdorimit të armëve nga të tjerët në 2002 për të zgjidhur dallimet politike;

(ii) Z. Gbagbo nuk ishte iniciator, por kundërshtar i politikës "ivoirit" që është në rrënjën e konfliktit;

(iii) Zoti Gbagbo, kundër vullnetit të një numri të madh të bregdetarëve, veproi për të lejuar zotin Ouattara qasje demokratike në presidencën e Bregut të Fildishtë, dhe kështu përcolli mesazhin tek miliona emigrantëve ekonomikë rezidentë se ata nuk do të konsiderohen qytetarë të klasit të dytë;

(iv) Z. Gbagbo ishte aq i vendosur që Bregun e Fildishtë ishte edhe një herë një demokraci që ai madje ua lejoi atyre që kishin kërkuar për ta përzënë atë nga pushteti me një grusht shteti për të drejtuar qeverinë që do të ishte përgjegjëse për udhëheqjen e vendit. tranzicioni në demokraci, në personin e udhëheqësit të Forcave Nouve;

(v) Z. Gbagbo ishte i vendosur të tërhiqet si President i Republikës në favor të z. Ouattara pavarësisht besimit të tij se ai kishte fituar zgjedhjet, duke shmangur më shumë vdekje, vuajtje dhe shkatërrim të pronës ; dhe,

(vi) Edhe disa gjyqtarë në ICC kanë ngritur pyetje rreth ekzistencës së provave të mjaftueshme për të dënuar zotin Gbagbo.

36. Konteksti Ivorian dhe perceptimet popullore

36.1. Prokurori Madam, siç e patë në komentet tona të mëparshme, arrestimi i presidentit Gbagbo në Bregun e Fildishtë dhe gjykimit të tij në Hagë u zhvillua në kontekstin e një situate tejet të polarizuar politike e cila rezultoi në luftë civile të gjatë në Bregun e Fildishtë dhe ndarjen e vendit.

36.2. Ajo ishte e pashmangshme në këto rrethana që urdhër-arreste për Laurent Gbagbo dhe Simone dhe Charles Ble Goude nxitur perceptimin se drejtësia Victor është deri në ICC: një perceptim i komplikuar nga ana tjetër nuk ka akuza n ' u ngrit kundër kundërshtarëve politikë të Presidentit Gbagbo.

36.3. Rrjedhimisht, për pjesët e mëdha të popullsisë së Bregut të Fildishtë, insistimi i Gjykatës që Simone Gbagbo gjithashtu të dorëzohej në ICC për gjykim, theksoi këtë perceptim të drejtësisë së pjesshme, e cila ishte të përforcuar nga arrestimi dhe transferimi i z. Blé Goudé në GJPN.

36.4. eksperimente të profilit të lartë Gbagbo në ICC, për të cilat ne i referohen më poshtë, janë shtuar në skajet rëndësishme pakënaqësinë e popullsisë Fildishtë dhe minojnë çdo projekt kohezionin kombëtar dhe çdo mundësinë e shërimit.

36.5. Siç edhe e di, dhe siç e kemi kërkuar për të demonstruar, Laurent Gbagbo mbetet një lojtar kyç në jetën politike Ivorian, me shumë përkrahës, duke përfshirë mungesën e vazhdueshme në atë që duhet të jetë një ndjekje kolektive e pajtimit kombëtar dhe stabilitetit në Bregun e Fildishtë, ekspozon paqen dhe stabilitetin e vendit në rrezik të madh.

36.6. Përveç kësaj, deri më tani, karakteristika të caktuara të procedurave të ICC-së gjithashtu e përkeqësojnë efektin polarizues të arrestimit, paraburgimit dhe ndjekjes penale të zotit Gbagbo.

37. Çështjet e ngritura nga procesi i konfirmimit

37.1. Zonja Prokurori, siç e dini, rrjedha e gjyqit të zotit Gbagbo është ndjekur nga afër në Bregun e Fildishtë dhe procesi i konfirmimit të akuzave kundër Laurent Gbagbo ka ngjallur një interes të veçantë. Duhet të pranohet se ky proces nuk vazhdoi normalisht. Ai ju kujtoi se në qershor 2013, me vendim të shumicës, Dhoma e Paraburgimit (I) gjeti se nuk kishte prova të mjaftueshme në këtë fazë për të konfirmuar akuzat kundër z. Gbagbo.

37.2. Fakti që Dhoma megjithatë i lejoi Prokurorit kohë shtesë për të siguruar dëshmi shtesë për të forcuar rastin e tij dhe se, një vit më vonë, në qershor 2014, Dhoma ishte në gjendje të konfirmonte këto akuza vetëm me vendim të shumicës. nuk i shpëtuan vëzhguesve. As fakti që një nga gjyqtarët shquar dha një mendim mospajtues plotësisht, duke shpjeguar se pse ajo nuk ishte i bindur për cilësinë e provave që mund të provojnë përfshirjen e zotit Gbagbo për krimet e pretenduara.

37.3. Për vëzhguesit e interesuar, veçanërisht në Bregun e Fildishtë, por edhe jashtë këtij vendi, ishte një miratim i përzier i akuzave kundër Laurent Gbagbo. Për më tepër, kjo ndarje në opinionin gjyqësor ka theksuar perceptimin e pamjaftueshmërisë ligjore të provave kundër z. Gbagbo.

37.4. Më keq, ju do të kuptoni, zonja Prokurori, se e gjithë kjo ka konfirmuar në mënyrë të vendosur besimin e mbështetësve të zotit Gbagbo se ai nuk duhet të akuzohet për ndonjë akuzë në shkallë të parë dhe se ICC po përpiqej për të siguruar që objektivi i paracaktuar i ngarkimit të tij ishte arritur.

38. Vonesa në këtë rast

38.1. Ka elemente të tjera të rastit që duhet të mbahen në mend. Gati katër vjet pas transferimit të tij në Hagë, gjykimi i Gbagbo ende nuk ka filluar. Megjithëse kjo vonesë është për shkak të disa arsyeve, duke përfshirë kompleksitetin e vetë procedurave dhe nevojën për të siguruar që të gjitha palët janë të përgatitur mirë për çdo gjyq; dhe se vonesat në kontekstin e gjykimit në ICC nuk mund të jetë e pazakontë, është e pamohueshme se mbi këtë çështje tërheq më shumë rrezikun që ajo gjallërohet tensionet politike në Bregun e Fildishtë që e kemi përmendur tashmë .

38.2. Siç e dini, vonesat do të perceptohen nga mbështetësit e z. Gbagbo si një shprehje të qëllimshme dhe armiqësore të parimit që - vonesa e drejtësisë përbën mohimin e drejtësisë.

39. Paraburgimi i zgjatur

39.1. Vonesa në këtë rast po shkakton dëme të konsiderueshme për Z. Gbagbo për shkak të vazhdimit të paraburgimit në Hagë. Përkundër përpjekjeve të pamohueshme të ekipit të saj të mbrojtjes, ajo nuk ishte në gjendje të merrte lirimin e përkohshëm të klientit të saj, megjithëse, sipas vendimeve të Gjykatës, një shtet i tretë, me sa duket, Z. Gbagbo dhe se ai do të siguronte praninë e tij në Gjykatë sa herë që ishte e nevojshme. Një aspekt veçanërisht i trishtuar i paraburgimit të tij është se vitin e kaluar, z. Gbagbo nuk mundi as të lirohej për disa ditë për të ndjekur varrimin e nënës së tij.

40. Edhe pse mund të ketë qenë marrë vendime të ndryshme gjyqësore për të konfirmuar akuzat dhe për të ruajtur Gbagbo në paraburgim, është e pamundur të injorojnë faktin se ky rast vazhdon të polarizojë Bregu i Fildishtë dhe ndërlikojnë transformimin e rëndësishme e peizazhit të saj të përgjithshëm historik .

40.1. Ky është një shqetësim i madh, dhe kjo është ajo që justifikon thirrjen tonë, dhe krijon, sipas mendimit tonë, duhet të rivlerësojë rastin Gbagbo, dhe në mënyrë të veçantë për të vënë në pikëpyetje nevojën për një ndjekje që ka tashmë tregoi mangësi të dukshme që janë mjaft serioze që kanë rezultuar në një mospajtim të fortë gjyqësor nga konfirmimi i akuzave.

41. Konteksti i përgjithshëm

41.1. Në 1998, kur u nënshkrua, shtetet pranuan se Statuti i Romës mund të punonte brenda sistemit të marrëdhënieve ndërkombëtare dhe në mënyrë të pashmangshme do të çonte në cënimin e sovranitetit të shtetit. Megjithatë, negociatorët traktatit të drejtë hodhi poshtë idenë e ndonjë mekanizmi filtrues ose kontrollit të jashtëm të punës ICC-së, sepse kjo do të përbënte një ndërhyrje të papranueshme me ushtrimin e diskrecionit dhe vendim të Prokurorit dhe gjyqtarët.

41.2. Megjithatë, me qëllim të mbrojtjes së pavarësisë së Gjykatës, shtetet nuk e kishin braktisur idenë që gjykata e re duhet të funksionojë në një mënyrë që njohu kompleksitetin e sistemit ndërkombëtar ose në kontekstin kombëtar dhe u bazua në mbi mundësinë për të marrë në konsideratë, kur është e përshtatshme, nevojën për nxitjen e proceseve kombëtare.

41.3. Përkundrazi, dhe në vend të kësaj, nënshkruesit e Statutit i kanë besuar Prokurorisë dhe Gjyqtarëve, me përdorimin e arsyeshëm të diskrecionit të tyre, të drejtën dhe detyrën për të bërë vlerësimet e nevojshme kur, procedurat e ICC janë të papërshtatshme ose në kundërshtim me interesat e drejtësisë, të marrë parasysh të gjitha konsideratat relevante, duke përfshirë ndikimin e ndërhyrjeve të saj në paqen dhe stabilitetin e qëndrueshëm në shoqëri.

41.4. Prandaj konsiderojmë që Statuti i Romës duhet të mbetet në duart e ICC-së si një instrument i gjallë, i aftë nga njëra anë të ndjekjes së përgjegjësisë individuale për krimet më serioze, duke ruajtur njëkohësisht aftësinë për t'u përgjigjur me fleksibilitet ndaj specifikave të çdo rasti, duke shmangur që të shkaktojnë dëm. Kjo qasje, nga pikëpamja jonë, është në përputhje me objektin dhe tekstin e Statutit siç e kuptojmë.

41.5. Prokurori Madam, sipas mendimit tonë, pavarësia e vërtetë e zyrës tuaj, dhe gjyqtarët, shërben për të mbrojtur vendimin e Gjykatës së ndërhyrjes, duke i lejuar ata për të zbatuar diturinë që është e domosdoshme për Gjykatën për kontribuojnë në kërkimin e zgjidhjeve për krizat më të mëdha në të cilat Gjykata vepron në mënyrë të pashmangshme. Prandaj, forca dhe vlera e Statutit të Romës do të gjykohet jo nga moslidhshmëria e GJPN-së në ushtrimin e drejtësisë, por nga aftësia e saj për t'iu përgjigjur kompleksitetit dhe nuancave të situatave të ndryshme, duke përfshirë ICC. do të konfiskohen.

41.5.1. Në këtë drejtim, duhet të theksojmë se apelimi ynë nuk ka ndërmend të pyesë ose të komprometojë nevojën për të mbajtur përgjegjës të gjithë ata që kryejnë krime të rënda të përcaktuara në Statutin e Romës dhe detyrimet e ICC-së në këtë drejtim. . Ne dëshirojmë të besojmë se ndërsa merren me çështjen jashtëzakonisht të rëndësishme të pajtimit kombëtar, Ivorianët gjithashtu do të trajtojnë çështjen e drejtësisë, plotësisht të vetëdijshëm për ndërlidhjen ndërmjet të dyve.

42. Tërheqja e akuzave kundër Gbagbo

42.1. Prokurori Madam, ne e njohim sfidat që Côte d'Ivoire po përballet nuk janë unike në këtë vend, si dhe në kontekste të tjera, si dhe, zyra e juaj do të jetë i njohur me tensionet në mes punën e ICC dhe imperativët për të siguruar stabilitet në këto vende. Por, siç kemi kërkuar për të demonstruar, arrestimi i Laurent Gbagbo ka dështuar në mënyrë të qartë për të kontribuar në pajtimin politik dhe rimëkëmbjen e këtij vendi, por në vend të ngadalësuar këtë proces, mendime të polarizuara dhe të rënduar ndarjet në shoqëri Fildishtë aq shumë sa që tani jemi të shqetësuar shumë nga perspektiva e përtërirë të konfliktit në këtë vend.

42.2. Ne jemi të bindur se efekti kumulativ i situatës së brishtë politike në Côte d'Ivoire kërkon përpjekje të përbashkëta për të arritur pajtimin; ndikimet e tanishme negative të gjykimit të Gbagbo mbi këtë situatë; mundësia që z. Gbagbo të japë një kontribut të jashtëzakonshëm në kërkimin e zgjidhjes paqësore dhe zgjidhjeve njerëzore për Bregun e Fildishtë; pasiguritë që rrethojnë provat kundër tij; si dhe elementet e tjera të tjera personale të z. Gbagbo, kryesisht justifikojnë ndërprerjen e gjykimit.

42.3. Prokurorja e Madhe, ju do të na falni për faktin se ne nuk jemi ekspertë në Rregullat e Gjykatës dhe lëmë në diskrecionin tuaj çështjen e procedurave të nevojshme për të arritur një rezultat që është i drejtë dhe vetëm për Bregun e Fildishtë. duke pranuar se çdo vendim mund të jetë subjekt i konfirmimit gjyqësor. Megjithatë, ne shpresojmë që ju do të kuptoni se ne kemi një njohuri solide për situatën në Bregun e Fildishtë dhe se ju do të bashkoheni me ne në njohjen e përsosur të sfidave të shoqërive të ndërtimit të bashkuara në Afrikë, nëpërmjet dialogut.

42.4. Zonja Prokurore, duhet të theksojmë se asgjë që nuk po themi këtu ka për qëllim të minimizojë krimet e kryera në kontekstin e sfidës politike në Côte D'Ivoire. Ne jemi dakord që krimet më serioze që prekin bashkësinë ndërkombëtare si një e tërë nuk duhet të mbeten të pandëshkuara, por duhet të adresohen kryesisht nga masat kombëtare. Sipas mendimit tonë modest, në bazë të Statutit të Romës, gjykata duhet, në rrethanat mbizotëruese në Bregun e Fildishtë, duke u mbështetur në proceset ekzistuese kombëtare dhe mekanizmat që Bregasit kolektivisht miratojnë për të siguruar llogaridhënie dhe pajtimin në lidhje me abuzimet e kryera gjatë krizës në këtë vend.

42.5. Megjithëse ne e pranojmë se çdo vendim për heqjen e akuzave penale mund të jetë subjekt i autorizimit gjyqësor, jemi të sigurt se, në dritën e informatave dhe analizave të gjera në dispozicion, si dhe problemeve që ne kemi qenë në gjendje të identifikojmë në kjo letër, zyra juaj, zonja Prokurori, është e vendosur mirë dhe e pajisur për t'u marrë me këtë çështje në një mënyrë që do të çojë përpara çështjen e Gjykatës dhe të popullit të Bregun e Fildishtë, si dhe të gjithë Afrikën.

43. Prandaj do të donim t'ju pyesnim ju, Prokurorja e Madhe, të rishqyroni rastin e Laurent Gbagbo dhe të filloni procesin e tërheqjes ose ndërprerjes së tij. Jemi të bindur se ky opsion është mënyra më e mirë për Gjykatën që të kontribuojë në arritjen e pajtimit kombëtar dhe bashkimin, stabilitetin, rimëkëmbjen dhe llogaridhënien e Bregut të Fildishtë, duke dhënë mundësinë për të të gjithë Ivorianët të takohen për të zgjidhur dallimet e tyre pa përdorur përdorimin e armëve.

Pranoje, zonjë Prokuror, shprehjen e ndjenjave tona të shquara.

Septembre 9 2015

Pretoria
Republika e Afrikës së Jugut

FORUM I KRYETARIT AFRIKË: JOAQUIN CHISSANO, NJË REPUBLIKË E PRESIDENTIT TË MOZAMBIQËS
ZYRA E ZGJEDHJEVE: NICEPHORE SOGLO, NJË REPUBLIKË E PRESIDENTIT TË BENIN

BURIMI: https://blogs.mediapart.fr/diagola/blog/210116/exclusifcpi-la-liberation-urgente-de-gbagbo-exigee-la-lettre-des-anciens-presidents-africains-bensouda

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Letra e ish-presidentëve afrikanë për Ben ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Ndërsa ju pëlqejnë botimet tona ...

Ndiqni faqen tonë në Facebook!

Dërgo këtë tek një mik