Marabout i mbrapshtë (tregimi i ngjarjeve)

Kasse Mady Diabate

Të gjithë njerëzit në tokë ishin të mirë, kishin të njëjtat shanse, ishin të suksesshëm në të njëjtat ndërmarrje. Pse u bënë të ndryshme?

Unë do të ju shpjegoj origjinën e cilësive te burrat. Njëherë e një kohë ishte një marabout i cili kishte një vajzë të bukur së cilës i dha emrin fatima. Fatima acaroi zemrat e të gjithë beqareve të vendit tonë me bukurinë dhe sharmin e saj. Të gjithë djemtë e moshës martesore po garonin për dorën e tij. Fulani shpesh i sillte qumësht dhe viça babait.

Bambara erdhi për të kultivuar arat e tij dhe i dha një pjesë të korrjeve të tyre. Maninka iu ofroi robërve dhe julasve shumë predha prej lopeje. Marabout ishte aq i llastuar falë bukurisë dhe sharmit të vajzës së tij. Ai më pas ra në prag të objektit. Të katër fiset Bambara, Fulani, Jula dhe Maninka secili dërguan delegacionin e tyre me atë që ishte e nevojshme për t'i kërkuar dorën e Fatimes babait të tij, marabout. Ai pranoi propozimet e katër delegacioneve duke i premtuar secilës prej tyre dorën e vajzës së tij. Të befasuar nga qëndrimi i marabout, anëtarët e katër delegacioneve filluan të dyfishojnë talentin e tyre për të rrëmbyer ofertën. Me kërkesën e tyre, marabout njoftoi dasmën e vajzës së tij. Ata shqetësoheshin gjithnjë e më shumë me afrimin e afateve. Në prag të dasmës, Perëndia dërgoi një engjëll tek ai ndërsa shumëfishoi kërkesat dhe qëndroi vonë në rrobën e tij të lutjes. Ai ia shpjegoi ankthin e tij engjëllit që i ktheu ata te Perëndia. Ai ishte një marabout i shkëlqyeshëm, i respektuar dhe i trembur në të gjithë vendin. Lutjet e tij u lartësuan.

Zoti e dërgoi atë engjëllin me mesazhin e mëposhtëm: Ai e urdhëroi që të mbyllte vajzën e tij në një kasolle në shoqërinë e tre kafshëve: një gomar, një mace dhe një qen.

Të nesërmen, ai do të hapë kutinë dhe të marrë vendimin që duket më i miri. Marabout ekzekutoi rekomandimet hyjnore. Në dritën e parë të agimit, ai trokiti në derën e kutisë, duke e thirrur Fatimën, dhe ai dëgjoi katër zëra identikë që i përgjigjeshin në kor. Ai theu derën dhe e gjeti veten para katër vajzave identike dhe ai nuk mund ta njihte vajzën e tij të vërtetë nga të tjerët.

Katër vajzat u dhanë në martesë dhe secila delegacion shpërndahet me Fatimen e tij. Mysafirët nuk mund të fshehin habinë e tyre dhe marabout fitoi edhe më shumë nderim dhe fama e tij rrezatoi edhe më tej. Por një gjë e intrigoi atë që fisi i kishte dhënë vajzës së tij të vërtetë?
Për shkak të vesit të tij, Zoti e ndëshkon atë dhe ai kurrë nuk do ta njohë atë. Ai vdiq nga ankthi shumë herët dhe nuk mund të shijonte dot dhuratat që pretendonte.

Pas Kassaé Mady Tekst i adaptuar nga Zoé A. OUANGRE

http://www.contesafricains.com/article.php3?id_article=55&Valider=Afficher+le+conte

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Rruga e keqe (tregimi i ngjarjeve)" Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik