Problemi i maskave

Një kushëri i nënës i bashkangjitur traditës dhe një artist i vetë-mësuar më udhëzoi për mënyrën kurioze të krijimit midis Beteve të lashta.
Artisti depozitoi një copë druri të filluar me qymyr, në një kryqëzim të ngjeshur. Kalimtarët e iniciuar e kuptuan që ishin të ftuar të vizatonin me këtë sugjerime të thëngjillit mbi formën e skicuar në dru, sugjerime që artisti i vlerësonte dhe merrte parasysh kështu me radhë deri në një avancim të caktuar të krijimit jo sugjerimi nuk e paraqet më veten. Puna atëherë duhej të mbaronte dhe artisti i dha fund "thirrjes për bashk-krijim" të iniciativave duke e futur atë në kutinë e shenjtë të rezervuar për mbështetjet e shpirtrave "të zbukuruar".
Aktiviteti krijues u zhvillua nën shenjën e bashkëpunimit të "atyre që shohin qartë" padyshim sepse objekti i artit, "Kouè-ju" (i Kouè: Vdekja dhe ju: fëmijë) ndryshe thotë "Fëmija i botës tjetër" kishte për qëllim të sillte mesazhin e të parëve në shoqërinë e të gjallëve dhe të shërbente si një parim i kohezionit.
Dëshira për të justifikuar këtë mënyrë të pazakontë të krijimit kërkon që ne të hamendësojmë se duhet ta ketë bërë pamjen e saj me siguri kur kushtet e favorshme për takimet e iniciativave në shpellat e shenjta nuk u realizuan më ndoshta të ndaluara nga autoritetet koloniale. Nevoja e domosdoshme për të mbajtur kontakte me paraardhësit mund të sugjerojë këtë qasje e cila
konsistonte në bashkëpunimin fatmirësisht me iniciativat e pasazhit.
Në të njëjtën mënyrë, unë nuk i rezistoj dëshirës për të folur për "didigën": "didigën" ose "berett e gjahtarëve të artit" të përshtatur në teatër nga dramaturgu i madh Bernard Zadi etnik.
Didiga fjalë për fjalë do të thotë "tregoni mbeturinat". Në fakt, në shoqërinë antike, gjatë mbrëmjeve paraprake të një ekspedite gjuetie, burrat e rritur u takuan dhe kishin për detyrë të evakuonin gojarisht të gjitha "gjërat e këqija" që i banonin deri sa, të paktën, mëngjesin e ekspeditës së rrezikshme, "rrjeta e fjalës" shfaqet e simbolizuar nga rrjeta e gjuetisë.
Interesi kryesor i "thënies së mbeturinave" para gjuetisë ishte nevoja për të parandaluar aksidente të mundshme ku, duke besuar se kafsha ishte bllokuar në rrjeta, u plagos me vdekje objekti i fqinjit të tij të urrejtjes pa ndjenja. Kështu, didigoja u dëshmua të ishte një veprimtari pastruese, katartike, që i parapriu gjuetisë.
Iniciativat Bété menduan se jeta në shoqëri ishte e krahasueshme me një ekspeditë gjuetie dhe se didiga ishte e nevojshme për të iniciuar burrat për të "jetuar së bashku".
Kjo është arsyeja pse terapia psikart e konsideron veten trashëgimtare natyrore të didigës sepse, duke promovuar format preverbal të gjuhës strukturuese, e inicion atë.
edhe te jeta shoqerore.

Sipas Larem Bété thonë se ata zbritën nga qielli në një zinxhir. Ne i lejojmë vetes të shtojmë: Gjuhën që ata vetë e kanë krijuar falë veprimtarisë artistike të mbështetur nga Fjala.
Konceptimi i krijimit artistik që sapo përmenda është një mohim i rreptë i shkaktuar etnologëve si Denise Paulme i cili, në librin e saj në Bété "një shoqëri e djeshme dhe e sotme", pohoi se objektet e arti nuk ekzistonte midis Betonit të vjetër, një luftëtar popull, i cili do t'i kushtonte gjithë energjinë e tij luftës, pohim që ne e hedhim poshtë:
nëse ekziston një teori e krijimit artistik, duhet të ketë një veprimtari krijuese dhe produkte të këtij aktiviteti krijues!
Ideologjia e Fildishtë e bëri "lakrën e saj të yndyrë" të erës që i ofroi paragjykimi kolonial: të dije që Beteja është një qenie dembel, një egërsi pa kulturë që injoronte artin e gdhendjes së maskave. Drejtuesit e rinj nuk ngurruan të shfrytëzuan këtë mundësi për të kufizuar këtë "Nigger of the Negroes" (veçmas Bété de Gagnoa) në margjinat e jetës së të rinjve
komb.
Kjo është arsyeja pse unë jam personalisht i lumtur që mësova nga shoku im Larem se me të vërtetë ka koleksione maskash Bété dhe ai më ofron mua të parathënie botimin e librit të tij të radhës në "Maska Bete ".
Në të vërtetë, unë kurrë nuk kam akredituar propagandën se Bété është një egërsi pa kulturë.
Mjedisi im i pasur me vlera tradicionale nuk më lejoi: shumë i vogël, në dhomën e ndenjes të xhaxhait tim Grobli Gnebri gjykon zakonshëm, pashë statuja të të parëve dhe nuk mendoj se ky personalitet-referencë kishte qejf për të dekoruar dhomën e tij të jetesës me krijime të huaja!
Dhe nëna ime më kishte thënë që kur kthehej nga fusha në "rrethin e diellit" të Gagnoas, ajo e vinte ngarkesën e saj në kodrën Dianke ku tregtarët Dioula shisnin maska, për kënaqësinë e vetme të soditjes së këtyre "koue-të."
Nëse Beteja e kishte shpërfillur statujën, pse prodhimet e tij kishin një emër në dialekt dhe pse një shtëpiake merrte kënaqësi të mendonte për ato në buzë të rrugës, në vend që të kthehej shpejt në shtëpi për të pushuar punët e vështira rurale?
Nëna ime më siguroi që soditja e këtyre kouè-ju "foli" me të dhe pushoi ditën e saj!
Pasi dha marrëveshjen time entuziaste, Alain më dërgon me email tekstin e tij dhe riprodhimet e maskave Bété. I zbuloj këto në shkëlqim. Aleluja! Unë nxitoj t'i kthej faqet dhe ndërsa zbuloj veprat e një projektligji që më mbush me habi dhe krenari! Maska, origjinaliteti i të cilave sjell pa diskutim një
"Më shumë" për njohuritë që bota ka për krijimtarinë artistike afrikane. Deshtë për të ardhur keq që motivet në thelb politike i kanë mbajtur këto vepra në sirtarë deri më tani.
Sidomos ato maska ​​të quajtura "merimangat" (p17), në të cilat do të shikoja më shumë drunj ose centipedë të shtrirë në anën e pasme: për të shprehur aftësinë që ata kanë për të "puthur" globin? Dhe maska ​​funerali (p 11) deri në trishtim dhe nostalgji
asnjë.

Besohej se kishte thënë gjithçka duke shpallur se maska ​​bete janë maskë imituese.
Më mirë do të thoja që maskat e dida niaboua wè guéré kanë një pamje familjare sepse ato janë produkte të shprehjes krijuese të larmishëm të zonës së "civilizimit krou".
Për analistët e "Artit Afrikan" (edhe miku ynë Larem) maskat beretë, pasi maskat wè ose niaboua në përgjithësi frymëzojnë terrorin sepse funksioni i tyre është të frikësojnë popullatën e pa iniciuar në mënyrë që t'i mbajnë ato në statusi i paraqitjes
Përvoja jonë si artist dhe psikanalist (psikarterapeut) na lejon të mendojmë se preokupimi me krijimin origjinal është kërkesa për të "kontrolluar" impulset që kërcënojnë trupin nga brenda. Me fjalë të tjera: qëllimi që përcakton krijimin
është për të vrarë bishat e egër: hipopotamus luanët panterë leopardë që infektojnë pyllin e brendshëm ashtu si xhunglën e jashtme. Kjo është mënyra se si njeriu primitiv paguan të drejtën e tij të hyrjes në shoqërinë e burrave.
Funksioni primitiv i objektit të artit nuk është pra "kënaqësi e pastër e syve" e cila ekziston vetëm për estetikën e sotme të tjetërsuar me "kënaqësinë" sepse është dorëzuar nga shqetësimi i mërzitur të jetesës, por pushtimi i Gjuhës që jep kontrollin simbolik të Natyrës.
Dhe nëse artisti krijues zbukuron veprat e tij me fangs of pantons leopard ose kafkat e hipopotamit, është të shpallësh triumfin e tij mbi këto bishë të egër që mbretërojnë mbi pyllin e brendshëm: këto janë trofe, funksioni i të cilit është të dëshmojë të zotërimit të tij simbolik.
Maska dhe aksesorët e saj kështu përbëjnë një gjuhë përmes së cilës njeriu ka bërë kalimin nga fusha imagjinare në fushën simbolike dhe jemi të justifikuar duke thënë se sa më e tmerrshme maskë të jetë më e rrezikshme ishte konfrontimi për të arritur njeriun me pushtimin e gjuhës !

GROBLI Zirignon
Psychart terapist

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Problemi i maskave" Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Ndërsa ju pëlqejnë botimet tona ...

Ndiqni faqen tonë në Facebook!

Dërgo këtë tek një mik