Ndate Yalla Mboj, luftëtar i cili rezistoi ardhjen e kolonëve francezë në 1855

Ndaté Yalla Mboj
Faleminderit për ndarjen!

Kur francezët arrijnë në Senegal në 1855 për ta kolonizuar atë, forca e parë e rezistencës që hasin është një grua. Emri i tij: Ndaté Yalla Mboj.

Ndërsa në Francë shtetësia e grave do të njihet vetëm 90 vjet më vonë, kjo nuk është pa befasi se francezët zbuluar këtë fytyrë grua e bukur, i shëndoshë dhe krye të një ushtrie të madhe.

Për të kuptuar historinë e kësaj gruaje me guximin absolut, është e nevojshme të kujtojmë se kush ishte familja e tij.

Ndaté Yalla vjen nga familja Tédiek, një familje që është pasuruar gjatë sundimit të tij të gjatë duke grumbulluar një pasuri dhe armë nëpërmjet shkëmbimeve me kompozitorët francezë.

Vini re se në ato ditë, mbretëritë Senega- Ulufisht sovrane veshur titullin "Brack" dhe nëna, motra, sovranë janë quajtur "Linguères". Gjuhëtarët mund të kenë sukses sovranët dhe disa prej tyre udhëhoqën ushtrinë e tyre.

Në vdekjen e Brack Quli Mbaba Diop 1816, kushëriri i tij Linguere Fatim Yamar Khouriaye Mbodjlui pason dhe vendos të ELIR burrin e saj Amar Fatim Borso Brak Waalo. Kjo është hera e parë që një Linguere është në të njëjtën kohë gruaja e Brack.

Linguera ishte e përgatitur për të udhëhequr popullin e tyre politikisht dhe ushtarakisht. Ata u stërvitën në profesionin e armëve dhe dinin se si ta mbronin Mbretërinë, madje edhe në mungesë të burrave.

Një shembull është Nder Events

Të martën 7 Mars 1820 Brack është në qytetin e St Louis për t'u trajtuar në shoqërinë e personaliteteve të gjykatës së tij. Luftëtarët e dy shteteve fqinje, maurët, pastaj të përfitojnë nga mungesa e tij për të sulmuar kryeqytetin, por ata zmbrapsem shpejt të merren me përgjigjen e një grupi të grave të armatosur deri në dhëmbë dhe të pamatur të udhëhequr nga vetë Fatim Yamar. Kur luftëtarët e mundur kthehen në shtëpi, krenaria e tyre i shtyn ata që të kthehen dhe më në fund t'i kapërcejnë këto gra. Këtë herë, ushtria femër nuk qëndron kundër njerëzve, por Linguere dhe shokët e saj preferojnë të digjen vetë të gjallë sesa të përballojnë çnderimin. Fatim Yamar vendosi megjithatë për të shpëtuar dy bijat e saj 10 dhe 12 vjet Djeumbeut dhe Ndaté Yalla, për të përjetësuar prejardhjen e tij.

Edukuar si luftëtarë, të dy vajzat më vonë do të udhëheqin mbretërinë.

Ndaté Yalla është sovrani i fundit i Waloo. Ajo pasoi motrën e saj Djeumbeut vetëm pas vdekjes së fundit 1er tetor 1846. Ajo e udhëheq Mbretërinë me një grusht hekuri dhe paraqet një kërcënim real dhe një burim të vërtetë problemesh për kolonistët francezë, të cilëve u qëndron fuqishëm.

Kur marrëveshjet franceze të nënshkruajnë me njerëzit e Ulufit, përfshihen vetëm emrat Brack. Për herë të parë përfshihet edhe nënshkrimi i një gruaje, ajo e Ndaté. Sovrani impresionon aq shumë sa që ndonjëherë ata vetëm kalojnë pranë saj, duke mos i dhënë më shumë rëndësi Bracks të tjera të Kingdoms Wolof. Në të vërtetë, ndodhi që letrat e dërguara drejtuar guvernatorit mbajnë vetëm nënshkrimin e Ndate.

Ndaté Yalla nuk ishte mashtruar dhe dinte të tregonte inteligjencë dhe vigjilencë kundër propozimeve të francezëve.

Ne do të kujtojmë se çfarë do të shkruajë ajo duke iu drejtuar Administratorit Faidherbe 23 Maj 1851

"Qëllimi i kësaj letre është t'ju njoftojmë se ishulli i Mboyo më takon mua nga gjyshi im. Sot, nuk ka asnjë që mund të thotë se ky vend i takon atij, ai është vetëm imi.

Ndaté e konsideronte veten sundimtar të vetëm të Mbretërisë së Waalos dhe gjatë gjithë mbretërimit të saj ajo do të sfidojë frëngjishten dhe do t'u japë atyre një betejë të ashpër. Në 1847 ajo pretendon kalimin e lirë të popullsisë së Saraokeve që furnizojnë Ile de St-Louis me bagëti. Në letrën e saj drejtuar guvernatorit, ajo shkruan:

"Ne e garantojmë kalimin e kopeve në vendin tonë; për këtë arsye marrim të dhjetën dhe kurrë nuk do të pranojmë asgjë tjetër veç kësaj. St Louis i përket Guvernatorit, Cayor për Damel dhe Waalo të Brack. Secili nga këta udhëheqës qeveris vendin e tij siç e sheh të arsyeshme "

Ndaté nuk do të hezitojë të plaçkitë rreth St Louis dhe kërcënojnë me gojë ose me korrespondencë Guvernatori. Franca do të kërkojë një rimbursim të dëmit të shkaktuar nga grabitjet dhe Ndatté do të refuzojë kategorikisht dhe me krenari.

Kështu ajo përfundon duke mbizotëruar të drejtat e saj në ishullin Mboyo dhe Isle of Sor (qyteti aktual i St Louis).

5 nëntor 1850 Ndaté ndalon çdo tregti në backwaters të varësisë së saj dhe shtyn frëngjisht në fund të asaj që ata mund të mbështesin. Faidherbe urdhëron një betejë kundër trupave Waloo që këtë herë nuk i rezistojnë fuqisë teknologjike të armikut.

Pasi mundi Ndaté Yalla, Faidherbe Sidya merr djalin e tij, i cili është vetëm dhjetë vjet në St Louis të regjistrohen në pengjeve shkollore. Çfarë Faidherbe injoron është se fëmija ka marrë një arsim të ngjashme me atë që kishte qenë nënën e tij dhe atë që e ka futur krenarinë kombëtare dhe një strateg shpirt në moshë të re.

Ai do ta dërgojë fëmijën në Shkollën e Mesme Perandorake të Algjer në 1861. Dy vjet më vonë Sidia do t'i kërkojë Faidherbe të kthehet në Senegal. Ky i fundit e pranon dhe pagëzon djaloshin duke i dhënë atij emrin Leon, dhe ai bëhet vetë kumbari i tij.

Sidia ishte vetëm 17 vjeç kur koloni franceze ia besoi atij me komandën e kantonit të Nder. Çuditërisht, i riu refuzon. Si një nacionalist i iniciuar nga nëna e saj, Sydia vendos të sfidojë francezët.

Ajo do të të shpëtoj nga të gjitha ato që ai mësoi të evropianëve, dhe madje edhe rrobat e tyre për të parë për traditat e popullit të tij, veshin veshje tradicionale dhe veshin braids Thiédo, të cilën ne e njohim sot si flokët tmerr . Sidja betohet se as nuk flas më gjuhën e kolonëve.

Në nëntor 1869, Sidya udhëhoqi një kryengritje të përgjithshme kundër francezëve, duke rezultuar në humbje të rënda për trupat franceze. Por administrata koloniale do ta mbajë vazhdimisht.

Kur ai arrin në Lat Dior për të konkretizuar një front të çlirimit kombëtar, ai është tradhtuar nga luftëtarët e tij që e dorëzojnë atë te Guvernatori Valère në Saint-Louis në 25 Dhjetor 1875. Ai do të deportohet në Gabon në 1876 ku ai vdiq në 1878 në moshën 30 vjet.

Çfarë duhet të mbani mend nga Ndaté Yalla Mboj? Një sovran, një luftëtar, një rezistent, një nënë dhe një edukator.

Dhe kjo është pikërisht ajo që senegalezët kujtojnë sot nga Ndaté Yalla Mboj.

2 Shtator 1850, babai David Boilat ndjek një skenë të lë pa frymë dhe vendos të kapë imazhin.

Ajo është ajo, Ndaté Yalla, duke pirë tubin e saj të nderit. Ajo është e rrethuar nga më shumë se pesëqind gra në veshjet madhështore, princat dhe luftëtarët.

Kjo përfaqësim mbetet më i famshëm i njohur i Mbretëreshës Ndate Yalla Mboj.

Nga Natou Queen-Heroine e Afrikës

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Ndate Yalla Mboj, luftëtar që rezistoi ..." Disa sekonda më parë