Është krijuar një enciklopedi e faqeve 500 për mjekësinë tradicionale

Faleminderit për ndarjen!

Përkundër tragjedive të mëdha të kohës sonë, traditat, historitë, kultura dhe njohuritë e vendësve janë një shenjë për ne. Gjuhët dhe legjendat zhduken, nganjëherë edhe fise të tëra dalin. Megjithatë, një fis Amazonian - Matsés e Brazilit dhe Perus - kanë krijuar një enciklopedi mjekësore të njohurive tradicionale. Enciklopedia e përpiluar nga shamanët 5, e ndihmuar nga grupi i konservimit Acate, detajon çdo bimë medicinale të mjekësisë Matsé për shërimin e çdo lloj sëmundjeje.

Enciklopedia e mjekësisë tradicionale është e para e këtij lloji. Kjo është hera e parë që shamans Amazonian shkruajshe njohuri mjekësor në gjuhën e tyre amtare dhe duke përdorur fjalët e tyre, thotë Christopher Herndon, president dhe bashkë-themelues i Acate, në një intervistë për Mongabay (krh intervistë më poshtë).

Enciklopedia Matsé është botuar vetëm në gjuhën Matsé për të mbrojtur njohuritë tradicionale mjekësore të korporatave të mëdha dhe studiuesve të cilët janë përpjekur ta vjedhin këtë informacion në të kaluarën. Ky koleksion mjekësor ka për qëllim të mësojë shamanë të rinj të cilët dëshirojnë të ndjekin traditat. Është transmetimi i njohurive.

"Një Mastë e vjetër, shumë e njohur në komunitet, vdiq pa qenë në gjendje të transmetonte njohuritë e tij. Acaté dhe shefat e Matsés kanë vendosur ta bëjnë këtë enciklopedi një prioritet para se pleqtë të marrin njohuritë e tyre me ta, "shpjegon Herndon.

Acate ka filluar gjithashtu një program shkëmbimi mes pleqve të Matsés dhe studentëve të rinj. Përmes këtij programi sponsorizimi, vendasit shpresojnë të ruajnë mënyrën e tyre të jetesës siç kanë për shekuj.

"Sot, njohuria e bimëve medicinale në komunitetet indigjene po venitet më shpejt dhe më shpejt, është një tragjedi për ata njerëz që humbin gjithçka", thotë Herndon. "Metodologjia e zhvilluar nga Matsés dhe Acate mund të ndiqet si një shembull për komunitetet e tjera indigjene, në mënyrë që të ruajnë njohuritë e tyre stërgjyshore".

Intervistë me CHRISTOPHER HERNDON, doktor i doktoraturës në mjekësi.

Mongabay: Pse kjo enciklopedi është kaq e rëndësishme?

Christopher Herndon: Kjo është hera e parë që shamans në Amazon e përshkruajnë njohuritë e tyre mjekësore në gjuhën e tyre amtare duke përdorur fjalët e tyre. Gjatë shekujve, njohja e fiseve amazoniane ka qenë përmes fjalës së gojës. Të gjitha këto njohuri, këto teknika dhe metoda kanë ardhur në sajë të lidhjeve të thella shpirtërore që Matsés kanë me natyrën. Ata jetojnë në një pjesë të botës ku biodiversiteti i ekosistemit është më mbresëlënës. Ata kanë zotëruar njohuritë e pronave shëruese të bimëve dhe kafshëve të gjetura atje.

Por në një botë ku ndryshimet kulturore gjithnjë e më shumë po destabilizohen, edhe shoqëritë më të izoluara po vdesin.
Nuk mund të nënvlerësohet shpejtësia me të cilën humbet kjo njohuri sapo një komunitet i izoluar të kontaktojë me botën e jashtme. Historikisht, humbja e sistemeve endemike të shëndetit të grupeve më aborigjene tregon për varësinë totale të sistemit shumë rrënjësor dhe të kufizuar të vendeve më të izoluara. Nuk është çudi që në shumicën e vendeve të rezidencave në komunitetet indigjene, vdekshmëria dhe normat e sëmundjes janë shumë të lartaHarta që tregon shumicën e territorit të Matsé, edhe pse nuk përfshin komunitetet braziliane Matsés të rezervës Vale do Javari.
Foto: Acate / Instituto Investigaciones de la Amazonia Peruana. Klikoni mbi imazhin për ta zmadhuar.

Matsët janë gjithnjë e më shumë të shqetësuar nga humbja e kulturës së tyre dhe nga varfëria e sistemit shëndetësor. Kjo është arsyeja pse kjo nismë përfaqëson shumë për ta. Metodologjia që ata kanë zhvilluar për të mbrojtur dhe mbrojtur njohuritë e tyre mund të shërbejë si një shembull për komunitetet e tjera që përballen me probleme të ngjashme. Me qëllim të një lëvizjeje më të gjerë konservimi, ne e dimë se ekziston një korrelacion i fortë midis një ekosistemi të paprekur dhe zonës së vendbanimit amtare. Kjo përforcon idenë se forcimi i Matsé Culutre është mënyra më efektive për të mbrojtur zonat pyjore tropikale.

Mongabay: Pse është koha e duhur për të mbledhur këtë informacion?

Christopher Herndon: Njohja e Matsé dhe mençuria e gjeneratave e gjetën veten në prag të zhdukjes. Për disa Matsas të lashtë, njohuria e tyre stërgjyshore mbetet e paprekur sepse kontakti me botën e jashtme daton vetëm nga 50 vite më parë. Healers ishin të rritur në kohën e këtij kontakti të parë, ata tashmë kishin zotëruar talentin e tyre para se të mohoheshin nga misionarët dhe qeveria. Në fillim të projektit, shamanët nuk ishin në gjendje të interesonin më të vegjlit.

"Një Mastë e vjetër, shumë e njohur në komunitet, vdiq pa qenë në gjendje të transmetonte njohuritë e tij. Acaté dhe shefat e Matsés kanë vendosur ta bëjnë këtë enciklopedi një prioritet para se pleqtë të mbajnë njohuritë e tyre me ta. " Nuk është çështje e mbajtjes së vallëzimeve apo veshjeve tradicionale. Bëhet fjalë për shëndetin e komuniteteve aborigjene dhe gjeneratave të tyre të ardhshme. Aksionet nuk mund të jenë më të larta.

Mongabay: Çfarë duket enciklopedia?

Christopher Herndon: Pas 2 viteve të punës intensive me Matsés, enciklopedia e faqeve 500 përfshin kapituj nga 5 nga liderët më të mëdhenj Matsés healers. Çdo shtesë është kategorizuar sipas emrit të sëmundjes me një paragraf përshkrues, duke përfshirë se si të njohin simptomat, shkakun, bimët që përdorin dhe si të përgatisin shërimin, si dhe alternativat terapeutike. Fotot e secilës fabrikë, të marra nga vetë Matsët, ilustrojnë çdo shtesë.

Enciklopedia është shkruar nga këndvështrimi i shamanëve dhe vetvetiu. Ato përshkruajnë se si kafshët janë të lidhura me historinë natyrore të bimëve dhe sëmundjeve. Është një enciklopedi e vërtetë shamanike, e redaktuar plotësisht nga shamans. Ky është një i parë i këtij lloji.

Mongabay: A shpresoni se enciklopedia shkakton përpjekje më të mëdha ruajtjeje?

Christopher Herndon: Ne besojmë fuqishëm se fuqizimi i fiseve është strategjia më efektive dhe më e kushtueshme për ruajtjen e pyjeve tropikale. Nuk është rastësi që pjesët e paprekura të pyjeve të shiut Neotropik janë aq afër zonave rezidenciale të komuniteteve indigjene. Ata kuptojnë vlerat e rainforest sepse ato varen nga ajo. Kjo marrëdhënie shtrihet përtej kuptimit utilitar. Ne gjithashtu flasim për ndërlidhshmërinë shpirtërore që duket e vështirë për t'u kuptuar nga një pikëpamje perëndimore, por megjithatë shumë e vërtetë.

Shumica e kërcënimeve mjedisore që dëgjojmë në lidhje me lajmet - vajin, shpyllëzimet, minat etj. - vijnë nga industritë oportune që presin dobësimin e kohezionit social të grupeve indigjene që kohët e fundit janë në kontakt me botën e jashtme dhe përfitojnë nga burimet e tyre dhe varësia e tyre në rritje nga bota e jashtme.

Autonomia është tema unifikuese e zonave të programit 3 të Acate, ekonomisë së qëndrueshme, mjekësisë tradicionale dhe agrologjisë. Acate nuk është origjina e këtyre zonave prioritare të ruajtjes së 3; Ata u zhvilluan në prani të Matsés gjatë diskutimeve me pleqtë. Janë ata që e dinë se mënyra më e mirë për të mbrojtur kulturën e tyre dhe territorin e tyre është të marrë një pozitë forcë dhe autonomi.

Enciklopedia është shqyrtuar dhe redaktuar gjatë disa ditëve midis shefave të Matses dhe shamanëve të lashtë. Foto krediti: Acate.

Nga pikëpamja thjesht konservatore, Matses mbrojnë më shumë se 3 milion hektarë pyje tropikale vetëm në Peru. kjo zonë pyll i paprekur dhe më i pasuri në karbon dhe biodiversitet. Komunitetet braziliane Matsés përgjatë lumenjve Javari dhe Yaquerana kufizojnë kufijtë perëndimorë të rezervës Matsé të Vale do Javari. Kjo është një zonë përafërsisht e madhësisë së Austrisë, ajo mban numrin më të madh të fiseve të izoluara vullnetarisht. Në kufirin jugor të territoreve Matsés, në lumin e sipërm Yaquerana, gënjeshtra Sierra del Divisor, një rajon e bukurisë së madhe, të pajisur me një biodiversitet të madh dhe fise të izoluara. Është për këtë arsye që Matsët, edhe nëse nuk janë 3 000 banorë, janë më të mirë të pozicionuar për të mbrojtur shtrirjen e madhe të pyjeve tropikale dhe të fiseve që strehohen. Për t'u dhënë atyre këtë përgjegjësi është një hap i madh përpara për ruajtjen.

Mongabay: Ju thoni se enciklopedia është vetëm pjesa e parë e një iniciative më të madhe nga Acate, cilat janë elementët e tjerë të nevojshëm për të mbajtur gjallë sistemin e tyre tradicional shëndetësor?

Christopher Herndon: Realizimi i kësaj enciklopedi është historik, është një hap i parë i rëndësishëm për ruajtjen e sistemit shëndetësor të Matses si dhe mençuria e tyre dhe pavarësia e tyre. Por enciklopedia nuk ka peshë të mjaftueshme për të ruajtur autonominë e tanishme, sepse sistemi i tyre shërues bazohet në përvojën që mund të garantojë vetëm të mësuarit gjatë.

Për fat të keq, ndikimet e jashtme kanë nxitur të rinjtë nga zonat e izoluara. Asnjë shaman nuk kishte nxënës. Megjithatë, fshatrat ende varen dhe përdorin njohuritë e bimëve medicinale të healers antike, shumica e të cilëve janë mbi 60 vjet.

Gjatë fazës II, programi i mësimit, çdo shaman - shumica e të cilëve ka punuar në kapitujt e enciklopedisë - do të shoqërohet me i ri Matsés në pyll për të mësuar se çfarë herbs dhe se si për të ndihmuar pacientët . Programi i mësimit filloi në 2014 në fshatin Esitron nën mbikëqyrjen e shamanit të madh Luis Dunu Chiaid. Me suksesin e këtij Esitrón provë, e Matsés kanë vendosur njëzëri se ky program duhet të zbatohet në të gjitha fshatrat, dhe kryesisht ata që kishin më shumë se healers.

Gjatë fazës II, programi i mësimit, çdo shaman - shumica e të cilëve ka punuar në kapitujt e enciklopedisë - do të shoqërohet me i ri Matsés në pyll për të mësuar se çfarë herbs dhe se si për të ndihmuar pacientët . Programi i mësimit filloi në 2014 në fshatin Esitron nën mbikëqyrjen e shamanit të madh Luis Dunu Chiaid. Me suksesin e këtij Esitrón provë, e Matsés kanë vendosur njëzëri se ky program duhet të zbatohet në të gjitha fshatrat, dhe kryesisht ata që kishin më shumë se healers.

Përveç kësaj, u konfirmua se programi agro-pyllor tani do të përfshijë bimë medicinale. Ajo do të bazohet në konceptin e shërimit nga pylli, i krijuar nga një prej healerëve më të mëdhenj të Nuevo San Juan dhe menaxhuar nga djali i tij Antonio Jimenez. Në sytë e një të parrinuar, pyllja është si një rainforest e thjeshtë që kufizohet me fermat e fshatit. Në prani të një udhëheqësi shaman, i cili shpjegon funksionin e secilës bimë, fillon të kuptojë se gjithçka që mund të na rrethojë mund të përdoret për qëllime mjeksore. Këto bimë kultivohen nga shëruesit Matsés për prodhimin e mjeteve juridike të tyre.

Vreshtat e pyllit dhe disa kërpudha nuk rriten në vende të ekspozuara ndaj diellit, kështu që rainforest është një vend ideal për përhapjen e tyre. Vendndodhja e pyllit është gjithashtu ideale për Matsés pasi është vetëm 10 15 minuta nga fshati i tyre. Nëse fëmija juaj është i sëmurë, është shumë më i përshtatshëm se sa të udhëtohesh për orë 4 për të gjetur një kurë.

Mongabay: Enciklopedia ekziston vetëm në versionin Matsé për ta mbrojtur atë nga bioprocesionet dhe vjedhjen e kulturës Matsé. A janë ata me të vërtetë frikë nga biopiracy?

Christopher Herndon: Fatkeqësisht, historia përmban një shembull të vjedhjes. Matses janë prekur në veçanti, është një rrezik shumë real për ta. Të jap një shembull; sekrecionet e lëkurës të bretkosës Phyllomedusa (Phyllomedusa bicolor) përdoren gjatë ritualeve të gjuetisë Matsé. Këto sekrecione, të pasura me peptide bioaktive, administrohen drejtpërsëdrejti në trup nëpërmjet një aplikimi në djegie ose ulje. Në pak çaste, toksina shkakton një aktivitet kardiovaskular dhe një reaksion autonom që rezulton në një gjendje gjysmë-vetëdije dhe një acuity shumë të fortë shqisore.

Megjithëse llojet e bretkosave Phyllomedusa shtrihen në të gjithë veriun e Amazonës, vetëm Matses dhe një numër i vogël i fiseve Panoans përdorin këtë ilaç të pabesueshëm. Pas raporteve të regjistruara këtë informacion, disa hetime laboratorike zbulojnë se sekrecionet përmbajnë një koktej kompleks të peptideve me vetoaktive, narkotike dhe vetitë antimikrobiale. Kompanitë farmaceutike dhe universitetet janë duke paraqitur patentë në këto peptide, pa u dhënë kredi fiseve për të cilët ky zbulim luan një rol të madh. Një peptid antifungjik i bretkosës është futur edhe në një patate.

Frika nga biopiracioni është për fat të keq shumë real. Grupet e konservimit të Amazon dhe shkencëtarët kanë kryer projekte që dokumentojnë njohuri vendore të kafshëve të egra lokale. Ata regjistruan disa gjëra si emrat e zogjve, por nuk preknin bimë medicinale për shkak të frikës se do të akuzoheshin për pjesëmarrje në biopiracionin. Humbja e shpejtë e njohurive tradicionale medicinale të grupeve indigjene është një tragjedi për komunitetet. Metodologjia e zhvilluar nga Matsés dhe Acate mund të ndiqet si shembull për komunitetet e tjera indigjene, për t'i ruajtur ato nga kjo situatë.

Mongabay: Cila është metodologjia e Acate dhe si mbrojnë njohuritë e autochones?

Christopher Herndon: Acaté dhe Matsés kanë zhvilluar një metodologji inovative për të mbrojtur njohuritë ancestrale të bimëve mjekësore nga harresë, duke mbrojtur këtë informacion nga vjedhja dhe palët e jashtme. Enciklopedia shkruhet vetëm në Matsé. Ajo është bërë nga dhe për Matsés, nuk do të ketë përkthime në spanjisht ose anglisht. Nuk përmendet asnjë emër shkencor, as foto e karakteristikave të bimëve.

Çdo kapitull i enciklopedisë tradicionale është shkruar nga një shaman me përvojë të zgjedhur nga komuniteti. Secili shaman shoqërohej nga një Matsé i ri i cili nga muaji në muaj i transkriptonte njohuritë e bimëve medicinale me shkrim dhe foto. Tekstet dhe fotot u kompletuan dhe u rihartuan nga kompjuteri nga Wilmer Rodríguez López, një ekspert Matsé në transkriptimin e gjuhës amtare.

Gjatë takimit, shamans rishikoi përpilimin e enciklopedisë, projektet e të cilave janë më shumë se faqe 500. Tani përfunduar, ajo do të redaktohet dhe të shtypura për Matsés. Asnjë kopje tjetër nuk do të lirohet nga komuniteti Matsé.

Shpresojmë që suksesi dhe përpjekjet e metodologjisë së përdorur në enciklopedi do të reflektohen në të gjitha komunitetet Amazonian dhe më gjerë. Për më tepër, ne tashmë shohim se kjo po jep fryt në organizata të tjera.

Mongabay: Është e qartë se qëllimi është të mbrojë kulturën dhe njohuritë e Matsés, por njohuritë e tyre mjekësore mund teorikisht të ndihmojnë njerëzit në mbarë botën. A ka kushte të veçanta nën të cilat Matses dhe shamans duhet të bëj në mënyrë që të ndajnë njohuritë e bimëve medicinale Amazon? A nuk i besojnë askujt?

Christopher Herndon: Akaci nuk mund të flasë në emër të Matses në lidhje me të. Ajo që unë mund të them pas punës me shëruesit në të gjithë Amazon është se ata janë në përgjithësi shumë të gatshëm për të ndarë njohuritë e tyre nëse i afrohemi me respekt. Ata gjithashtu janë shumë kuriozë për sistemet e ndryshme shëruese, duke përfshirë ato.

Disa produkte farmaceutike, të tilla si kininë dhe aspirin, janë zhvilluar përmes mësimit të healers tradicionale. Për shkak të klimës politike dhe frikës ndërkombëtare të biopiracionit, është gjithnjë e më e vështirë për kompanitë farmaceutike të mirëkuptueshme, të dedikuara për shpërndarjen e barabartë të përfitimeve, për të ndërmarrë iniciativa të tilla. Në kufizimin kohor të të nxënit dhe kompleksitetit të njohurive indigjene, është shumë e vështirë të vlerësohet pajtueshmëria fotokimike. Enciklopedia është një mënyrë që Matsés të mbajë derën hapur ndaj mundësive për të siguruar një të ardhme që ata do të kenë fjalën.

Nuk duhet të harrojmë faktin se para ardhjes së kësaj enciklopedi, sistemi tradicional i shëndetësisë i Matses ishte duke u zhdukur për shkak të ndikimeve të botës perëndimore. Matsët jetojnë në vende të izoluara shumë të vështira për t'u furnizuar. Klinikat mjekësore, sidomos ato që ndodhen më tej në veri të lumit, shpesh dalin nga barnat më themelore. Këto barna janë fatkeqësisht të nevojshme për të trajtuar sëmundjen siç është falciparum malaria, e futur përmes kontaktit me botën e jashtme. Matsët, shpesh pa të ardhura, duhet të paguajnë me xhepat e tyre për këto ilaçe të shtrenjta perëndimore. Në çdo fshat që kam vizituar, mikroskopët për zbulimin e gjakut për malarinë u thyen. Në krahasim, jetojmë në një botë ku gjithçka është në bollëk, madje edhe në sistemin shëndetësor. Nëse do të krijohej një dialog, personalisht mendoj se duhet të fillojë me çështjen e mbështetjes për Matsën sot, në vend që të përpiqet t'i ndihmojë ata në të ardhmen.

Mongabay: Shumë besojnë se mjekësia dhe ruajtja e pyjeve tropikale janë dy fusha të ndara. Shpjegoni se si shëndeti lidhet me mjedisin?

Christopher Herndon: Shëndeti i njerëzve dhe kultura e tyre janë të lidhura ngushtë. Për shembull, kushtet e vështira mjekësore dhe socio-ekonomike të Haitit shkojnë krah për krah me faktin se 98% e vendit është prekur nga shpyllëzimi dhe se shumica e territorit vuan nga efektet e dëmshme të erozionit. Kufiri ndërmjet Haitit dhe Republikës Dominikane mund të identifikohet shumë qartë nga një satelit nga demarkacioni i gjelbër dhe i kaq i dy territoreve, një tjetër shembull i pafat i dallimit në menaxhimin e burimeve. E njëjta gjë vlen edhe për imazhet nga Etiopia, për të cilën e kuptojmë se disa shekuj më parë, vendi kishte një pyll të harlisur.

Fati i Matsés është i lidhur ngushtë me të ardhmen e pyjeve të tyre. Mbrojtja dhe forcimi i kulturës së tyre mbron shëndetin e tyre nga plagët e kohëve moderne si diabeti, kequshqyerja, depresioni dhe alkoolizmi. Është kjo lloj sëmundjeje që së pari ndikon në fiset sapo të kontaktojë me botën e jashtme. Shikuar në këtë mënyrë, ruajtja bio-kulturore është një masë jashtëzakonisht parandaluese dhe efektive për mbrojtjen e sistemit shëndetësor tradicional.

Mongabay: Si do ta ndihmojë ky enciklopedi të ruajë kulturën e Matsit?

Christopher Herndon: Ndonjëherë një mjet i thjeshtë është aq i fuqishëm sa një ide. Ideja është se kultura, traditat dhe një mënyrë jetese të caktuar janë gjëra të rëndësishme në jetë. Nuk duhet të turpërohemi. Ideja se pylli tropikal, i cili shërben si një shtëpi për disa, ka virtyte të pafundme pafundësisht më të rëndësishme se sa rezervat e naftës ose sofër (kërkoi të prodhonte mobilje luksoze). Ideja e thjeshtë se njohuria e rainforest nuk i kthen njerëzit në gjendjen e tyre origjinale, por u jep atyre një pozicion të vlefshëm për lëvizjen e ruajtjes. Kjo enciklopedi është një hap konkret për të kapërcyer boshllëkun midis brezave para se të jetë tepër vonë. Kjo është një iniciativë që i jep shtysë të re mençurisë së pleqve dhe rikthen rainforest në vendin e saj në mësimin e shërimit.

Mongabay: Enciklopedia u përfundua gjatë një tubimi të shefave të Matseve nga mbarë territori dhe shamanëve nga fisi. Si ishte atmosfera gjatë këtij takimi?

Christopher Herndon: Ky takim i pashembullt u mbajt në një nga fshatrat më të izoluara në territorin e Matsit. Është shumë e vështirë për të përshkruar me fjalë emocionet e të gjithë kur Matses lashtë foli për luftën që ata kanë qenë duke luftuar për një kohë të gjatë për të mbrojtur territorin Matsé. Shumë prej tyre mbanin mbrapa lotët e tyre. Një shef Matsé i kërkoi të rinjve të merrnin pishtarin dikur partitë e vjetra, siç bënin me gjyshërit e tyre. Tani është 15 vite që punoj në ruajtjen e bio-kulturës në Amazon. Kjo është një nga përvojat më të paharrueshme që mbaj, elokuenca oratorike dhe vendosmëria e këtyre njerëzve. Është e kuptueshme se Matsés, thellë brenda vetes, janë luftëtarë që kanë luftuar për vite me radhë për të mbrojtur territorin e tyre.

Informacion: Chris Herndon shërben në bordin e Mongabay.org, ndërsa Rhett Butler, themeluesi i Mongabay, shërben në bordin e Conservation Amazon Acate. Rhett nuk ishte përfshirë në procesin e kësaj interviste.

BURIMI: http://fr.mongabay.com/2016/01/une-encyclopedie-de-500-pages-sur-la-medecine-traditionnelle-prend-forme-grace-a-une-tribu-de-lamazonie/

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Një enciklopedi e faqeve 500 për mjekësinë t ..." Disa sekonda më parë