Parathënie nga Tanella Boni për "Qepjen" e Grobli Zirignon

syth
Faleminderit për ndarjen!

Nga koleksioni i tij i parë, Wrecks (1981), Grobli Zirignon kishte vendosur tonin. Ai e kishte deklaruar veten një poet të mërgimit, të bredhjes së pafund.

Ai kishte kënduar ekzistencën e një burri pa shtet në kërkim të unitetit të tij të humbur. Shpërndarjet (1982) kishin amplifikuar temën e thërrmimit të ekzistencës së njeriut "të hedhur në kullotë" në univers, në kujdesin e mirë të vdekjes së gjithëpranishme në një shkretëtirë të papërballueshme. Gjithçka ndodh sikur poeti, përgjatë kësaj rruge, të gravojë, si një protozoar, rreth një bërthamë qendrore, të vendosur mes vdekjes, ekzistencës dhe jetës reale, kjo joshje që nuk ndalet kurrë na largoni nga udhëtimi ynë i pakthyeshëm për asgjë.

Këtu dhe tani, poeti shtron një thur shumës, të përtërirë në lëkurën e ekzistencës së plagosur deri në vdekje. Por fjala e fortë është vetëm një balsam që zbukuron mbresë e trupit ndërsa zemra ende po rrjedh gjak. Ekzistenca bëhet, në të njëjtën kohë, një terapi e gjatë.

Në kutinë e tij të ilaçeve, poeti ekzistues ka depozituar për lumturinë e tij dhe për tonën, vetëm një pikë përvoje personale në dy ose tre faqe; pastaj një buqetë e mrekullueshme e fragmenteve të përkthyera të ekstistencës, Gjuhës, Diturisë, Zotit, Tjetrit.

Në fund të farmacisë, thërrimet e filozofisë janë të mbuluara me pluhur psikoanalize.

E tërë mbetet e përfshirë nga lëvizja e një miti të bukur dogon. Atëherë, lumi Heraclitus kufizohet me dëshpërimin e Kierkegarden ose qenien e Heidegger. Ekzistenca është një dramë që nuk luhet midis qenies dhe asgjëjes, por përkundrazi midis mos qenies dhe çmendurisë. Dhe poeti ishte diku midis Sade dhe Kant. Sidoqoftë, figura e çakallit endacak, Ogo, duket se mbizotëron mbi të gjitha këto. Qepja nuk është gjë tjetër veçse një himn për kërkimin fillestar të dyshes që nuk gjendet. Rreth fragmenteve ka boshllëk, faqja e zbrazët, muri i vdekjes kundër të cilit ekzistenca vazhdon të dalë kundër dhe prandaj spektri duhet të ekzorcohet:

"Ne duhet ta vrasim vdekjen

duhet ta vrasim vdekjen

duhet ta vrasim vdekjen

për të jetuar jetën

ne duhet të vrasim vdekjen ".

Por si ta vrasim vdekjen nëse lufta është një viaticum, nëse Polemos, siç thanë Presokratët, është Ati i të gjitha gjërave? Ek-sistemi, ky internim i përjetshëm nuk ka zgjidhje tjetër. Vendosni kryqëzimin midis dy ndaluesve: kasaforta hyrëse e Vdekjes e cila nuk vdes dhe lufta e përhershme. Ose ai bie në "vrimën themelore" të Undead ose ai me guxim dhe krenari vendos mbi togën e tij të të dënuarve për jetën. Por në të dy rastet, ai shkon rreth e rrotull pa qëllim, si një personazh besnik i postit të tij ose një zog në kafaz. I pakënaqur, i privuar nga kënaqësia, i irrituar.

Nëse ai ndodh që të dalë nga kjo vertigo e nevojshme, ai do të shërohet, përgjegjës si një JE. Do të bëjë flluska dhe rrathë mbi det, ky Tjetër themelor, figura e të cilit është Nëna që gllabëron, e zhurmshme, pushtuese.

Ana e gjykatës. Zhurmat e gjuhës, këto sinjale shqetësimi që askush nuk kap, janë pasoja e pashmangshme e çdo dëbimi. Për sa kohë që ek-sistemi flet me zë të lartë nëse është e nevojshme, pa asnjë shqetësim për praninë dhe pamjen e tjetrit, me kusht që ai të bëjë, si një klloun, numrin e tij të cirkut; të argëtohesh, të ecësh si një shteg për këmbësorë në një shtrëngues, më mirë, një urë kayman-e tundshme, e pezulluar mes parajsës dhe tokës mbi det.

Ana e kopshtit. Duhet të imagjinohet që poeti-ekzistues si një Robinson pa të Premten e tij. Dështoi askund, ai do të thyejë Gurin në ishullin e shkretë. Ajo do të angazhojë trupin dhe shpirtin, si një njeri i lirë për të pushtuar një "mendimtar" që kërcënohet vazhdimisht me shkretëtirë. Ai do të rritet jo tulipanin, por "trëndafilin / trëndafilin e rërave", të cilat do t'i identifikojë së shpejti.

Kështu ai do të ketë mundësinë të shohë, falë motit të mirë, "ndezjet" e Parajsës në Tokë. Disa parcela të Parajsës do të hapen në këmbët e tij. Hapësira iluzore dhe kimerike, fenerë nga gjetkë. Ai do t'i pagëzojë ata të Vërtetën, Besimin, Perëndinë ... këto joshje-viatikë që ai do t'i pëlqejë deri në vdekje. Një histori e bukur dashurie, me, si një bonus, një datë të humbur. Zoti, në fakt, "dyshja jonë e përsosur" dhe, përveç kësaj, më joshëse e ideve, do të mbetet. Ever. Koka e ëndërruar për kokë me Atin nuk do të bëhet.

Dhe do të jetë supozimi i lavdishëm i I artistit në rendin e simbolikës. Ai do të ketë humbur gjithçka, përveç ndërgjegjes akute të mashtrimit universal.

Atëherë poeti do të bëhet profet:

"Unë jam i dërguari i Fatit

dhe për botën që unë sjell

fjalim i forte

shpërndarës i jetës së lavdishme ".

Dhe ai ndjehet mirë për veten e tij, ai që, në kryqin e tij, ka kohën të zhbëjë një buzëqeshje të ndërlikuar për shokët e tij në armë të të gjitha kohërave: Sokrati i drejti, Jezusi i ëmbël, Mandela e deportoi atë në jeta.

Ai do të zërë fronin e zbrazët të Zotit, do të ketë "ngarkesën e shpirtrave, të ulur në shtratin e kësaj, kjo" gjë tronditëse "e depozituar atje, pa Autor, në" Kryqëzimin "e plotë. Ky mision Prometean është vendi i pajtimit të vetvetes me veten.

Fjala do të jetë vepër e artistit ekzistues ose nuk do të jetë asgjë. Por "ka një" ashtu siç dëshironte Lacan. Kjo është arsyeja pse terapisti ekzistues do të kapërcejë, pavarësisht gjithçkaje, tundimin e vetëvrasjeve.

Grobli nuk merret kurrë. Ai është gjithmonë i varur "në pyetje".

Tanella Boni

Parathënie e pikës së qepjes

Flint 1989

Grobli Zirignon

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Parathënie nga Tanella Boni për" Stitches ... " Disa sekonda më parë