Kush ishte Kimpa Vita, profeteshë e Mbretërisë Kongo?

Kimpa Vita
Faleminderit për ndarjen!

Kimpa Vita, e lindur midis 1684 dhe 1686 në Mbanza Kongo (Veri-perëndim të Angolës) dhe vdiq në 2 Korrik 1706, është një profetë Kongo (Ethnic Esikongo tha San Salvador nga Portugezi), themelues dhe udhëheqës i lëvizjes Antonianist, e cila luftoi për kthimin në monoteizëm Kongo dhe kundër tregtisë së skllevërve që tërbohej brenda mbretërisë Kongo.

Në afrimin e njëzet viteve të saj, kur ajo u pushtua nga sëmundja, ajo kishte një vizion dhe dëgjoi një zë që e pyeti për predikimin e unitetit të mbretërisë dhe rivendosjen e madhështisë së saj, për të udhëhequr njerëzit dhe për të për të ngritur rrënojat e kryeqytetit.

(Në fillim të shekullit të tetëmbëdhjetë, mbretëria Kongo u shqye nga një luftë civile)

Në 1703-1704, ajo ndërmori, politikisht, një fushatë për kthimin në kryeqytetin e Mani Kongos, mbretit Pedro IV. Ajo bëri thirrje për rivendosjen e unitetit të mbretërisë dhe restaurimin e Sao Salvadorit. Ajo nuk donte që populli i saj të ishte i varur nga fuqitë koloniale, anarkia, plaçkitja dhe shpopullimi i popullit Kongo nga tregtia e skllevërve. Ai njoftoi ardhjen e kohëve të reja dhe kthimin në Epokën e Artë të Mbretërisë Kongo.

Ajo u arrestua, u përpoq nga Këshilli Mbretëror i Capuchins Italian dhe dënoi me Barro shokun e tij dhe foshnja e tyre për t'u djegur në kunj në qytetin Evolulu

Ajo vdiq të dielën 2 Korrik 1706 në moshën 22 vjet ...

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Kush ishte Kimpa Vita, profeteshë e mbretërisë ..." Disa sekonda më parë