Rindërtimi i identitetit afrikan në themelet afrikane

Ama Mazama

Ama Mazama, Afro-Karaibe vendase e Guadeloupe, mori shkëlqyeshëm doktoratën e tij në gjuhësi në 1987 në Universitetin Sorbonne Nouvelle. Ajo njihet si një mbështetëse e fortë e filozofisë së Afrocentricity së bashku me profesorin Molefi Kete Asante me të cilin ligjëron në Universitetin Temple në SHBA, në departamentin e parë që organizoi një doktoratë në studimin afrikan. Ajo është autore e shumë librave që mbrojnë këtë pozicion filozofik, duke përfshirë "Afrocentric Imperative" të botuar në 2003.

Ama Mazama e përkufizon Afrocentricitetin si "një pozicion filozofik duke i nxitur afrikanët për të kapur botën e zezë sipas përvojës së tyre, përvojat e tyre, perceptimi i tyre thellësisht i rrënjosur i kulturës dhe historisë afrikane. Me fjalë të tjera, mendoni për Afrikën përmes një perspektive afrikane, nga një këndvështrim afrikan.

Në të vërtetë, për shekuj me radhë, Afrika është përcaktuar sipas koncepteve që nuk ngjajnë aspak me kulturën afrikane sepse ato bazohen në përvojën evropiane.

Qëllimi i Afrocentricity është kështu të nxjerrë në pah faktin se këndet e shikimit janë të ndryshme nga një kulturë në tjetrën (aziatike, arabe, indiane, afrikane, etj.) Dhe se Perëndimi nuk ka monopol. Me fjalë të tjera, Shtë një çështje për të qenë në gjendje të ulesh në të njëjtën tryezë me popujt e secilit kontinent, dhe t'i dëgjosh ata të diskutojnë pa qenë në gjendje të dhurojnë një kulturë të vetme me një etiketë "universaliteti"..

Në këtë perspektivë, njeriu afrikan, pra, duhet të krijojë sistemin e tij të vlerave (paradigma afrikane)dhe vetëm duke pasur idealet dhe idealet e veta të ankoruara në të, ai mund të rimendojë ndërtimin e kontinentit afrikan në themele të ngurta. Shtë një çështje e refuzimit të çdo nënshtrimi ndaj një mënyre të jashtme të mendimit duke fyer inteligjencën tonë, integritetin tonë njerëzor.

Në moshën 5ans, Ama Mazama bëri takimin e saj të parë me epërsi racore të bardhëajo ende kujton. Zonja e kopshtit të tij, një Métis, i klasifikoi studentët sipas ngjyrës së tyre të lëkurës: të bardhët ishin në radhën e parë, pastaj raca e përzier dhe kështu me radhë. Zezakët u vendosën në pjesën e prapme të dhomës. Sigurisht, sa më e errët të ishe, aq më pak vëmendje i kushtove. E vogla e vogël me dashje zgjodhi të qëndronte prapa të gjithë të tjerëve dhe, përkundër moshës së re, ajo e kuptoi plotësisht se po diskriminohej racionalisht.

Sipas saj, të gjitha problemet e Afrikanëve fillojnë nga kjo epërsi e bardhë, në bazën e skllavërisë dhe kolonizimit dhe që vazhdon akoma edhe sot. "Isshtë sikur afrikanët të imitojnë vazhdimisht, t'u shërbejnë perëndimorëve dhe të jetojnë sipas paradigmës së tyre që mbron se njeriu i bardhë është superior dhe se, pra, ai mund të përballojë të mësojë të tjerët." Eurocentrizmi (mendimi i botës sipas sistemit evropian të mendimit) është një plagë e vërtetë për afrikanët sepse ata e gjejnë veten të ekzistojnë vetëm në lidhje me të bardhët: ata adoptojnë stilin e tyre të veshjes, flasin gjuhët e tyre shumë më mirë sesa gjuhët afrikane , njohin prejardhjen e tyre mbretërore nga zemra, por injorojnë historinë e mbretërive të Afrikës, janë në kohë në lidhje me kalendarin e tyre të krishterë, etj.

Ama Mazama insiston në rëndësinë e arsimit"Ne nuk duhet t'u lëmë të tjerëve kujdesin për të mësuar historinë tonë, vlerat tona, kulturën tonë afrikane; roli i shkollës perëndimore është të de-afrikanizojë afrikanët duke maksimizuar evropianizimin e tyre ". Tani të njëjtët njerëz që duan që ne t'i imitojmë ata, nuk na njohin si të barabartë të tyre. Ne kurrë nuk do të jemi të bardhët, edhe nëse do të marrim flokë të shurdhër, ne ngjyrosim lëkurën dhe flasim frëngjisht shumë më mirë se Molière. Një afrikan nuk do të jetë asgjë më shumë ose më pak se një afrikan. Kjo zonjë e madhe edukon veten, djalin e saj në shtëpi sepse nuk i beson këtij edukimi "kombëtar".

Ama Mazama citon fenë e krishterë si një nga automjetet më të rëndësishme të epërsisë racore të bardhë. Në të vërtetë, imponimi i një Zoti të bardhë çon në pasoja të rënda mbi identitetin e afrikanëve, të cilët për shkak të tij, vetë-shkatërrohen. Zoti që e krijoi njeriun sipas shëmbëlltyrës së tij, zezakët nuk do të ishin as hyjnorë dhe as të shenjtë, me fjalë të tjera, fëmijët e djallit! Përkrah të bardhëve, të cilët, natyrisht, do të ishin perëndi në tokë, të aftë të dominojnë racat e tjera në emër të të Plotfuqishmit. Kështu, në 1454, Papa Nikolla V bëri thirrje për "luftë të shenjtë" për të skllavëruar negro në mënyrë që të zbulonte Zotin. Por, arsyeja jozyrtare, natyrisht, ishte që skllevërit të punonin për ta.

Afrikanët kanë probleme të imagjinojnë një kontinent të zi që ekzistonte para ardhjes së popujve të veriut. E megjithatë, ky është rasti. Paraardhësit afrikanë mbajtën besimin e tyre, në përputhje me kulturën e tyre. Në këtë drejtim, Ama Mazama është Mambo, me fjalë të tjera, priftëreshë Voodoo, i iniciuar në Haiti. Me origjinë afrikane, Voodoo nuk është një magji e zezë. Në të vërtetë, ky është një diskurs negativ që Afrikanët kanë të brendshëm. Kultura afrikane funksionon me natyrën: shkatërrimi i natyrës po shkatërron vetë. E gjithë kjo shpjegon katastrofat ekologjike për shkak të filozofisë perëndimore e cila lejon mbizotërimin e Njeriut të Bardhë mbi botë. Ndërsa filozofia afrikane, ajo mbart një mesazh respekti, harmonie me natyrën. Jeta është dhurata më themelore, prandaj pjelloria është dhurata më e bukur.

Rinia afrikane është e ardhmja e kombit të zi. Shtë thelbësore që ajo të dijë se nga vjen, në mënyrë që të mund të mendojë më mirë se ku po shkon. Të mohosh Afrikën, na vë në pozitë brishtësie përballë popujve të tjerë. Nëse injorojmë veten, kush jemi, njerëzit e tjerë do të vijnë për të diktuar sjelljen tonë, duke na bërë të besojmë se jemi të paaftë për çdo aspekt. Një proverb afrikan thotë se "për sa kohë që luanët nuk kanë historianët e tyre, historitë e gjuetisë do të jenë në gjendje të këndojnë vetëm lavdinë e gjahtarit". Filozofia e Afrocentricity na pajton me atë që jemi vërtet: Afrikanët.

Par Ama Mazama

Bibliografia:

- Marie-Josée Cérol, Një hyrje në Creole Guadeloupean, ed. Jasor, Pointe-à-Pitre, 1991;

- Ama Mazama, Gjuha dhe identiteti në Guadeloupe: një perspektivë afrocentrike, ed. Jasor, Point-to-Clown, 1997;

- Ama Mazama, Imperator Afrocentrik, ed. Menaibuc, Paris, 2003;

- Ama Mazama, Kwanzaa ose Festimi i Inxhinierisë Afrikane, ed. Menaibuc, 2006.

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Rindërtimi i identitetit afrikan në ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Bëhu i pari që voton

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik