Rosa Parks, gruaja që guxoi t’i thoshte jo diskriminimit racor

Rosa Parks në autobus

Rosa Parks ishte një aktiviste afro-amerikane për të drejtat civile, të cilën Kongresi Amerikan e quajti zonjë e parë e të drejtave civile dhe nëna e lëvizjes për liri. Ditëlindja e saj, shkurt 4, dhe dita kur u arrestua dhe Dhjetori 1er u bë dita e parqeve rosa, e festuar në shtetet amerikane të Kalifornisë dhe Ohio.

Dhjetori 1er 1955 në Montgomery, Alabama, Rosa Parks nuk pranoi t'i bindet shoferit të autobusit James Blake kur ai i tha të hiqte dorë nga vendi i tij, në seksionin e ngjyrave, tek një pasagjer i bardhë, pas pjesës së bardhë janë mbushur.

Në 1900, Montgomery kishte miratuar një urdhër komunal (në thelb vetëm të bardhët mund të votonin) për të ndarë udhëtarët e autobusëve sipas racës.

Katër rreshtat e parë të vendeve të autobusëve Montgomery ishin të rezervuar për të bardhët. Autobusët kishin seksione me ngjyra për të zezat zakonisht në pjesën e prapme të autobusit, megjithëse zezakët përbënin mbi 75% të numrit të përdoruesve.

Për vite, komuniteti i zi ishte ankuar se situata ishte e padrejtë.

Blake vuri në dukje se pjesa e përparme e autobusit ishte e mbushur me pasagjerë të bardhë, me dy ose tre këmbë. Ai kërkoi që katër njerëz të zinj të heqin dorë nga vendet e tyre në pjesën e mesme, në mënyrë që udhëtarët e bardhë të uleshin. Tre prej tyre bënë dhe lëvizën, por Rosa Parks jo. Pastaj shoferi e thirri policinë dhe ajo u arrestua.

Rosa Parks u akuzua për një shkelje të Kapitullit 6, ligjit të ndarjes 11 të kodit të qytetit Montgomery.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Rosa Parks, gruaja që guxoi t'i thoshte jo diskut ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Bëhu i pari që voton

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

afrikhepri@gmail.com

Dërgo këtë tek një mik