Клучот за толкување на соништата според египетската книга соништа

Бог бес

"Книга на соништата" Египќаните или Папирус Честер Бити - дадоа листа на соништа и нивните толкувања во Египет (19th династија, до 1275 BC)

Треба да се знае дека за Египќаните смртта и спиењето биле две многу блиски држави.

За време на спиењето, човекот се втурнал во првобитниот океан, од кој сè излезе.

Светот се појави од исконскиот океанот, како континентите на чистото вода или амнионската течност на бебето. Еден елемент е да се запамети дека ние ќе се сретнеме повторно: начинот на сонот, ние се враќаме во минатото, на деновите кога ние се уште се недопрени од социјална едукација.

Постојат во Египќаните 3 различни светови:

• светот што го населуваме за време на нашиот земен живот,
• светот на мртвите, населен со демони, раздвоени суштества,
• светот на боговите.

Спиењето ги обезбедува основните функции:

• Поправка и регенерација на телото и умот,
• пристап до сонот,
• комуникација меѓу мажите и боговите,
• отворање на мост меѓу трите света: светот подолу, светот на мртвите и светот на боговите.

Денот е владеењето на организираниот свет, владеењето на Ра, регулирано од доброто сонце.

Во текот на ноќта, боговите спијат во нивните храмови, божествените статуи се наоѓаат во нивните наос, градите од камен или дрво. Ноќта беше полна со опасност и спиењето беше сведок на тие ризици, каде што светот на луѓето, боговите и
раздвоени суштества би можеле да се сретнат.

Додека сонување значи да заспие, египетскиот збор за сон значи "да се види" или "да се разбуди".

Сонувачот се буди ноќе, во друг свет.

Сонот претставува друга состојба на свест во која се јавува вообичаена свест.

СПОНТАНИ СНИМИ ИЛИ ПРОВОКИ

Постојат два вида на соништа за Египќаните:

- спонтани соништа, оние што се јавуваат природно и за секого, преку ноќ.

- сонот предизвикан да влезе во врска со божество. Потоа, спиењето се обидува да најде помош, да ги реши проблемите или да ја согледа иднината.

• Обични соништа и клучеви од соништата:

За да се решат спонтаните соништа, Египќаните развија, како месопотамијани, клуч за соништата дека, како и сите клучни соништа, не е заинтересиран за поединецот: сонувачот е заборавен, како и контекстот на сон. Сепак, можеме да го искористиме тоа за да го разбереме начинот на размислување на општеството.

Значи, според Папирус Честер Бити III (2000-1785 BC) Ако човек се гледа во сон:

- Со љубов со неговата мајка, добро, неговите сограѓани ќе се здружат со него.

- Гледајќи го полот на една жена, лошо, последниот степен на мизерија доаѓа врз него.

Веќе основани се поделби меѓу сите елементи на сонот, кои ќе се сметаат за добри или лоши, и оваа партиција ќе остане во сите последователни анализи на соништата.

• Соништа предизвикани:

Испровоцираните соништа имале функција да ги стават во врска со божество.

Имаше соништа што беа предизвикани да влезат во врска со божество за да го добијат своето мислење. Овој совет се однесуваше на решавање на тешкотии (стерилност, изградба на храм, превод, ...) или лек на болеста, тоа е лекувањето на сонот поврзан со храмови-санаториуми.

Лицето, или еден од неговите роднини, ако не можеше да се движи, отиде во храмот на богот да го прими во сон мислењето на божеството. Инкубацијата е операција на климатизација која им овозможува на лицето да го прими ова божествено мислење.

Аџиите спиеле во близина на храмот каде што живее богот кого тие го барале.

Престојот вклучуваше подготовка за да може да го прими мислењето на божеството. Успението може да го дефинираме како да спиеме во побожност.

Овие обредни обреди вклучуваат психолошка подготовка која ги става во позиција да прима пораки од соништата.

Свештениците играа голема улога во оваа подготвителна работа која може да трае неколку дена пред да биде скициран одговорот.

Египќаните го применуваат лечењето сон во храмови-санаториуми.

Во оваа смисла, соништата помагаат да се оди напред во животот и да се најде решение за заздравување.
Но, спиењето е ранливо, а злите демони можат да му се приближат и да му наштетат.

Потребни се заштитни мерки за заштита од овие опасности. Заштитените текстови впишани на папирус или глави за спиење се пронајдени со претстава на Бес, заштитниот бог. (Слика)

Добри или лоши соништа

Свештениците може да имаат улога на гадател пораки издадени од страна на некои соништа оставија списи како сон толкување извлечени од папирус Честер Бити III.

Египќаните продолжиле со техники на дивинација на соништата што ги започнале Асирците.

Место за состаноци за забележливите и нематеријални светови, сонот овозможи да се знае иднината и мислењата на боговите. Во античките времиња, инкубацијата и латентството во божествените храмови ја фаворизираа оваа комуникација со боговите. Свештениците одиграа важна улога како придружници и декодери на божествената порака со клучеви од соништата.

Ако човек се гледа во сон:

Добри соништа
- Гледајќи змија: добро е тоа значи богатство
- Устата исполнета со почва: добро е да се јаде стоката од вашите соседи
- Пожолтување на телото на магаре: добро е тоа што е знак за промоција
- Во жалост: добро е тоа знак за збогатување
- Земете бел леб: добро е да дојде нешто што ќе му се радува
- Изработка на љубов со својата сестра: добра е тоа што значи наследство
- Гледање мртов волов: добро е тоа што значи смрт на неговите непријатели
- Премин преку вода со траект: добро е тоа што е крај на неволјите
- Седи под дрво: тоа е добро сузбивање на неговите несреќи
- Да се ​​биде мртов: добар живот е уште долго пред него
- Седи на сонце под лозата: добро е тоа што е синоним за задоволство
- Работете го каменот дома: добро значи да се воспостави човек дома
- Потопување во реката: добро е да се очисти од сето зло
- Да се ​​направи љубов со крава е добро, тој ќе помине среќен ден во неговата куќа
- Пиење дрво: тоа е добро тоа е знак на смртта на неговите непријатели

Лоши соништа
- Јаде краставица: тоа е лошо тешкотии ќе се појави на својот пат
- Гледајќи го нејзиното лице во огледало: лошо е друга жена
- Гледајќи во длабок бунар е лошо што ќе биде затворен
- Гледањето џуџе е лоша половина од неговиот живот ќе биде отстранета
- Облечен во азиски костим е лош, тој ќе ја изгуби ситуацијата
- Јадењето на јајце е лошо, неговиот имот ќе биде запленет без враќање
- Ќе биде маѓепсан за да биде каснат од лошо куче
- Носење бели сандали: лошо тоа значи скитници на земја

http://www.legypteantique.com/interpretation-des-reves-egypte-antique.php
http://www.aime-free.com/article-reve-119658649.html
http://www.sommeil-paradoxal.com/livre2-page/3-antiquite_egypte.html
http://lantredelafenoire.blogspot.fr/2014/02/songes-sans-mensonges.html
http://interpretation-des-reves.blogspot.fr/2011/01/sommeil-et-reve-en-egypte-antique.html

http://www.neotrouve.com/

Можете да го споделите овој текст под услов да ја почитувате целоста, да го цитирате авторот, изворите и страницата: http://elishean-portesdutemps.com

Авторски права Hathor © Elishean / 2009-2018 / На врата на времето

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Клучот за толкување на соништата според ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател