Afro-argjentinasit, genocidi i harruar?

Afro-argjentinasit, genocidi i harruar?

Vendi më evropian në Amerikën Latine fsheh origjinën e tij afrikane. Sot, 200 vjet pas themelimit të saj, ajo përballet me integrimin e klasave të margjinalizuara dhe rishikimin e një ligjërimi monolit dhe evropianizues.

Është dimër në Buenos Aires dhe klima e ftohtë po laget nga Río de la Plata. Parc Patricios, një lagje e përbërë nga ndërtesa tipike të ulëta dhe magazina industriale të mbyllura të vjetra, është e mbuluar me një mjegull të lehtë. Ne kalojmë nëpër rrugën Monteaguado, në kufi me parkun që përhapet në pjesën e ngushtë. Është natë e së premtes, nata tashmë ka rënë.

I ndezur keq dhe i mbjellur me pemë të larta, në qendër të parkut shohim zjarre të improvizuara me të cilat nxehen të rinjtë që jetojnë në rrugë. Ata gërhasin ngjitësin, paste të kokës së tymit, përfaqësojnë realitetin e trishtuar të përjashtimit social, pasojë e disa krizave që tronditën Argjentinën. Më shumë se një intelektual po flet për një lloj të ri genocidi, sepse varfëria, në një vend ku ushqimi prodhohet për më shumë se 300 milion njerëz, është i pashmangshëm.

Ne arrijmë në Caseros Avenue dhe ne jemi duke pritur për Bus 28, pranë Spitalit Churruca. Përballë qëndron një monument që kujton fundin e epidemisë, fundin e një gjenocidi tjetër. Kjo ndodhi mbi njëqind vjet më parë dhe shiti popullatën afro-argjentinase. Vendi më "evropian" në Amerikën Latine kishte një popullsi mjaft të madhe afrikane deri në fund të shekullit të 19-të. Si një port hyrje që nga koha e Zëvendës Mbretërisë, Buenos Aires ka qenë një vend i tregtisë, kontrabandës. Punët e parave dhe skllevërve qarkullonin në një qytet mashtrues që me sa duket nuk i ngjajnë qytetit të tanishëm.

Të dhënat tregojnë se rreth vitit 1600, afrikanët e parë debutuan në Buenos Aires. Deri në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë, popullsia e zezë ishte shumica në disa provinca të pambukut të vendit, si Santiago del Estero ose Tucumán.

Çfarë ka ndodhur kështu që në një kohë kaq të shkurtër ky komunitet është zhdukur? Ekspertët flasin për një kombinim fatale të faktorëve: luftëra të shumta, politika të zbardhura dhe epidemi të shpeshta të etheve të verdha dhe kolera.

Duhet të mbahet mend se që nga lufta e pavarësisë, fushata e shkretëtirës ose lufta e përgjakshme e Paraguajit, zezakët ishin pjesë e vijave të para, ushqimi i vërtetë i topit. Por bashkëshortet dhe djali i tyre ka mbetur i lirë, duke qenë baza e martesa të përziera fshehur identitetin Argentine ", thotë regjisori David Rubio, autor i" Defensa 1464 "dokumentar interesant që përfaqëson realitetin Afro-argjentinas dje dhe sot.

Politikat e pastrimit të parave që të gjitha elitat e Creole në të gjithë Amerikën Latine, të kryera gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, favorizuan fluksin e emigrantëve evropianë. Kështu, bashkësia, në 1810, formuar mbi 30% të popullsisë së Buenos Aires është e kufizuar në 0,3% deri në fund të shekullit, "kujton Rubio. Diskursi dominues është bërë realitet pak nga pak.

Në 1871, Buenos Aires i mungonte kushtet themelore sanitare. Epidemia e etheve të verdhë ka goditur mizorisht afro-argjentinasit, të cilët janë mbyllur dhe braktisur për zhdukje të sigurt.

Pas epidemisë, një qytet i ri u rindërtua njësoj si qytetet e mëdha evropiane, ndërsa përbërësi afro i identitetit kombëtar argjentinas ra në harresë. Por nëse ne dëgjoni me kujdes tingujt e kohës, ne gjejmë relike kulturore që pasqyrojnë këtë realitet: të Rioplatense dekadente candombe, termi "quilombo" ose edhe Tango, origjina e të cilit duket të jetë e Afrikës, janë vetëm disa shembuj. Shihni gjuhën: Argjentinasit përshkruajnë me hollësi të varfërit që jetojnë në qytetet e mjerimit - lagjet e varfëra - "negro", edhe nëse, në të vërtetë, ato janë të bardha.

Reduktuar në folklorin e thjeshtë ose faktin hexogen të identitetit kombëtar, kultura afro-argjentinase kërkon vendin e saj. Autobus arrin, kemi lënë vendin, ne shikojmë prapa dhe mos harroni se sa ka pak, me monumentin, u hapën varreza masive, të cilën ne kujtojmë mijëra viktimave të harruara të atij gjenocidi tjetër të madhe argjentinase.

BURIMI: http://www.guinguinbali.com/index.php?lang=fr&mod=news&cat=2&id=607

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Afro-argjentinasit, genocidi i harruar?" Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik