William Kamkwamba ndërton një turbinë me erë nga materialet e ricikluara

William Kamkwamba

William Kamkwamba është një i ri nga Malavi, një vend i vogël në Afrikën jugore. Në vitet 14, ndërsa vendi i tij u godit nga zia e bukës dhe varfëria, i riu, me zero përvojë, zero arsim dhe zero kapital, u ndërtua nga materiale të ricikluara një turbinë me erë për të furnizuar energjinë.energji elektrike në shtëpinë e familjes. Ky sukses ka qenë në origjinën e famës së tij dhe historia e tij ka qenë në të gjithë botën. Sot, falë një burse, William po studion në Akademinë e Lidershipit Afrikan në Afrikën e Jugut. Në 22 vjet, William Kamkwamba, i cili flet për konferencën TED për herë të dytë, ndan me fjalët e tij historinë lëvizëse të kësaj shpikjeje që ndryshoi jetën e tij.
"Faleminderit. 2 vite më parë, isha në vendin e ngjarjes së TED në Arusha, Tanzani. Unë fola shkurtimisht për krijimin që unë jam më krenar. Është një makinë e thjeshtë që ka ndryshuar jetën time.

Para kësaj, unë kurrë nuk kam qenë larg shtëpisë në Malavi. Nuk kisha përdorur kurrë kompjuter. Unë kurrë nuk e kisha parë atë që është interneti. Atë ditë në skenë, isha kaq nervoz. E kisha humbur anglishten time. Doja të tërhiqesha. (Qesh) Nuk kisha qenë kurrë i rrethuar nga kaq shumë të bardha Azungu. (Qeshje)

Kishte një histori që nuk mund t'jua thoja në atë kohë. Por hej, tani ndihem i aftë. Do të doja ta ndaja këtë histori me ju sot. Në familjen time ka fëmijë 7. Këto vajza, përveç meje. Këtu unë jam me babain tim kur isha i vogël. Para se të zbuloja mrekullitë e shkencës, isha vetëm një fermer i thjeshtë në një vend të fermerëve të varfër. Ashtu si të gjithë të tjerët, u rritëm misri.
Një vit fati ka qenë i ashpër. Në 2001, kishim një uri të tmerrshme. Në muajin 5, të gjithë njerëzit në Malavi filluan të vdisnin nga uria. Familja ime hëngri vetëm një vakt në ditë, në mbrëmje. Tre kafshime të nsima për të gjithë. Ushqimi po kalonte përmes trupit tonë. Nuk kishte mbetur asgjë.
Në Malavi, në shkollën e mesme, ju duhet të paguani taksat e shkollimit. Për shkak të urisë, më duhej të ndaloja shkollën. Shikova atin tim, dhe pashë ato fusha të thata. Ishte një fat që unë mund të pranoj.
Ndjeva shumë i lumtur që isha në shkollën e mesme. Unë kam qenë i vendosur të bëj gjithçka që mundem për të marrë një arsimim. Kështu që unë shkova në bibliotekë. Kam lexuar libra, libra shkencorë, sidomos fizikë. Unë nuk mund të lexoja anglisht mirë. I përdorur diagrame dhe foto për të mësuar fjalët e shkruara rreth.

Një libër tjetër e vë këtë njohuri në duart e mia. Kjo tha se një helikopter mund të pomponte ujin dhe të gjeneronte energji elektrike. Pompimi i ujit nënkuptonte ujitje. Një mënyrë për të shmangur urinë që po përjetonim në atë kohë. Kështu që vendosa që unë të ndërtoja një turbinë me erë për mua. Por unë nuk kisha materiale për ta bërë këtë. Shkova në depon, ku gjeta materialet e mia. Shumë njerëz, duke përfshirë nënën time, thanë se isha i çmendur. (Qeshje)

Gjeta një tifoz traktor, një damper, tuba PVC. Duke përdorur një kornizë biçikletë dhe një dinamo të vjetër, unë ndërtova makinën time. Kjo fillimisht ushqente një llambë të lehta. Pastaj llamba 4 me çelsin, dhe madje edhe një ndërprerës i projektuar sipas një faturë elektrike. Një tjetër makinë pompon ujin për ujitje.
Njerëzit filluan të rri në radhë para shtëpisë time (qesh) për të ngarkuar telefonat e tyre celularë. (Duartrokitje) Nuk mund ta heq qafe. (Laughs) Dhe pastaj erdhën edhe gazetarët, të cilët sollën blogerët, kështu që kam marrë një telefonatë nga diçka që quhet TED. Unë kurrë nuk kishte parë një aeroplan më parë. Unë kurrë nuk kisha fjetur në një hotel. Pra, në skenë atë ditë në Arusha, anglishtja ime u ligështua, më duhet të them diçka për stilin: "U përpoqa. Dhe e bëra. "
"Dua të them diçka për të gjithë njerëzit, të tillë si unë, afrikanëve dhe të varfërve që po luftojnë me ëndrrat tuaja, Perëndia mund t'ju japë. Ndoshta një ditë do ta shihni këtë video në internet. Unë po ju them, besoni në veten tuaj dhe besoni. Çfarëdo që të ndodhë nuk heq dorë. Falemnderit. "

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "William Kamkwamba ndërton një turbinë me erë ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik